Dodelom priznanja završena 50. Borina nedelja

Izvor: JužneVesti.com, 30.Mar.2016, 17:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodelom priznanja završena 50. "Borina nedelja"

Uručenjem književnog priznanja “Borisav Stanković“ ovogodišnjem dobitniku Milisavu Saviću za roman La Sans Pareille - ljubavni roman sa dodacima, u Vranju je završena jubilarna 50. “Borina nedelja”.

Saviću je u prepunoj sali Galerije Narodnog muzeja priznanje uručio predsednik žirija Goran Maksimović. On je, obrazlažući odluku, rekao da, osim što pisac treba da ima zapaženo delo u prethodnoj godini, on treba iza sebe da ima stvaralački opus kakav >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << Savić ima.

Zahvaljujući se na priznanju, dobitnik nagrade Milisav Savić je rekao da je jako lep osećaj dobiti nagradu koja nosi ime Borisava Stankovića.

Njegov stil bilo je teško imitirati jer on nije pisao, već se davio, gušio i grcao u rečima, Bora, jedan od naših poslednjih književnih genija – ocenio je Savić.

Pored nagrade za najbolju knjigu proze, dodeljena je i Povelja "Borisav Stanković" za izuzetan doprinos srpskoj književnosti i negovanje vrednosti dela Bore Stankovića Aleksandru Jovanoviću, dugogodišnjem članu i doskorašnjem predsednik žirija za dodelu "Borine nagrade".

"Borin pečat" pripao je je vladici vranjskom Pahomiju za izuzetan doprinos i jačanju ugleda "Borine nedelje".

Osim obeležavanja pola veka manifestacije, ove godine “Borina nedelja” je bila u znaku još dva značajna jubileja, 140 godina od rođenja poznatog književnika kome je manifestacija posvećena i 25. godina kako se dodeljuje priznanje autoru najboljeg proznog dela na srpskom jeziku u prethodnoj godini.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.