Dobre dece nikad nije mnogo

Izvor: Blic, 17.Maj.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dobre dece nikad nije mnogo

Dragan i Dragana Ljubisavljević iz Stropskog kod Vranja imaju devetoro dece, sve jedno drugom do uva – Zlaticu, Zlatka i Aleksandru iz Draganovog prvog braka i njihove – Milicu, Anđelu, Kristinu, Lazara, Anastasiju i Adrijanu. Nemaju zajedničku fotografiju jer su retko svi na okupu. Srećni su, kako kažu, i ništa im ne treba, „samo da su deca zdrava""

Dragan je bio udovac. Ali je njegova druga žena Dragana njegovo troje dece iz prvog braka prihvatila >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kao da su njena. A onda su dobili još šestoro. U sobičku od 16 kvadrata trošne prizemljuše Draganovog pokojnog oca, sada živi jedna do najbrojnijih porodica u Srbiji. Najstariji njen član Zlatica ima 17, a najmlađa Adrijana samo četiri godine.

Ljubisavljevići su retko na okupu jer je Zlatica često u gostima kod babe, a Zlatko se nalazi u jednoj hraniteljskoj porodici.

– Udala sam se za Dragana posle smrti njegove prve supruge. Zatekla sam Zlaticu, Zlatka i Aleksandru i prihvatila sam ih kao svoju decu. Nisam planirala da izrodim šestoro dece. Ali, deca se ne planiraju – kaže Dragana za "Blic nedelje”.

Dragan i Dragana su trenutno bez posla, ali se, kako kažu, snalaze. Dragana podiže decu i obavlja kućne poslove, a Dragan, iako vrsni pekar, ostao je bez posla i prinuđen je da za život zarađuje nadničenjem, povremeno pomažući komšijama u poljoprivrednim poslovima, dodaje Dragana Ljubisavljević.

Najbrojnija porodica u sedam opština Pčinjskog okruga svakog meseca dobija novčanu pomoć od 10.000 dinara od gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa. Od Centra za socijalni rad u Vranju Ljubisavljevići dobiju 7.000 dinara i još toliko dečjih dodataka za četvoro od devet mališana.

Naravno da taj novac nije dovoljan, jer Ljubisavljevići dnevno pojedu deset kilograma hleba, a s hlebom, šta se nađe – pasulj, krompir, kupus, boraniju" Meso, veoma retko. Ali nisu Ljubisavljevići probirljivi, sve vole.

– Dečji dodatak primam samo za četvoro dece. Ostala deca za državu kao da ne postoje. Političari na sva usta govore da se treba boriti protiv bele kuge, a pitam se zbog čega onda ne stimulišu porodice koje poboljšavaju natalitet. Ne samo što ne dobijamo dodatak, nego za petoro dece nemamo ni popust za knjige i školski pribor – priča nevoljno Dragan.

Ljubisavljevićima godinama pomaže Ljubinka Milovanović iz nevladine organizacije „Životna pomoć". Poznata vranjska humanitarka donosi porodici hranu, odeću, obuću. Mališani se, naravno, najviše obraduju igračkama i slatkišima.

Od Ljubinke su dobili pet koza i desetak kokošaka. Dva jareta najmlađim Ljubisavljevićima zamenjuju igračke.

– Uvek su veseli. Nikad se ne žale da su gladni, žedni, goli, bosi – priča Milovanovićeva.
Pogledaj vesti o: Vranje

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.