Digitalna platforma za investitore u jedanaest lokalnih samouprava

Izvor: RTS, 14.Nov.2019, 16:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Digitalna platforma za investitore u jedanaest lokalnih samouprava

Kako privući što više investitora i kako im što bolje predstaviti raspoložive kapacitete - ovo su problemi sa kojima se suočavaju sve lokalne samouprave u Srbiji. Posao će olakšati novi informacioni sistem koji u jedanaest lokalnih samouprava u Srbiji izrađuju stručnjaci Geodetskog zavoda i Švedske uprave za kartografiju.
U Pirotu i Vranju već godinama uspešno posluju slobodne zone, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koje nude brojne pogodnosti investitorima. U to su se uverili i predstavnici grčko-bugarske tekstilne firme, koji su u Pirotu zaposlili pedeset radnika.

"Dve godine smo u Pirotu i zadovoljni smo uslovima i radnicima. Planiramo proširenje proizvodnje. Za nas je povoljno što su carina i špedicija na jednom mestu, a prednost je i novi auto-put na Koridoru 10", kaže Albena Nikolova, direktorka firme "Malevos".
I Pirot i Vranje privukli su dosta investicija. Ali osim slobodnih zona, oba grada imaju još mnogo lokacija koje mogu da ponude investitorima. Problem su nerešeni imovinski odnosi i usitnjenost parcela.
"Stoji problem da nemamo dovoljno raspoloživih lokacija, a i one koje su u našoj evidenciji su neraščišćenog svojinskog statusa, jer je u pitanju svojina bivših društvenih firmi", ističe Marija Đošić, šefica Kancelarije za Lokalni ekonomski razvoj (LER) u Pirotu.
"Razmišljali smo o postojećim industrijskim kapacitetima u starim industrijskim zonama, onima koji su stali sa radom, da i njih prezentujemo, tako da i to bude dostupno potencijalnim investitorima", naglašava Boban Stanković, koordinator Kancelarije za LER u Vranju.
Zahvaljujući projektu Republičkog geodetskog zavoda i Vlade Švedske, u Srbiji će se formirati Nacionalni registar investicionih mapa koji treba da olakša posao potencijalnim investitorima.
"Da investitor na vrlo lak način može da dođe u komunikaciju sa lokalnom samoupravom i da pristupi toj lokaciji radi daljeg investiranja. Sa jedne strane se jača ukupno poslovanje Srbije, a sa druge privredni kapaciteti grada ili opštine", kaže dr Marina Jovanović Milenković iz Republičkog geodetskog zavoda.
Za početak, investitori će uz pomoć nove digitalne platforme moći da vide sve podatke o lokacijama i mogućnostima za investiranje u jedanaest gradova i opština Srbije.
 
Pogledaj vesti o: Vranje

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.