Izvor: JUGpress.com, 09.Avg.2023, 18:18

Dejan Nikolić Kantar osuđen pravosnažno na jednu godinu i šest meseci zatvora zbog pretnji vlasnici i zaposlenoj u OK radiju u Vranju

VRANJE-BEOGRAD

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija pozdravlja odluku sudskog veća Višeg suda u Vranju (Dragana Ilić Marković, Aleksandra Tošić Arsić i Zorica Stojičić) kojom je potvrđena odluka Osnovnog suda u Vranju (sudija Bojan Trajković), kojom je Dejan Nikolić zvani Kantar osuđen na 18 meseci zatvora zbog ugrožavanja bezbednosti vlasnice OK radija Olivere Vladković i zaposlene u radiju Svetlane Ivanov. Ove pretnje dogodile su se na suđenju za ugrožavanje >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << bezbednosti zaposlenima OK radija i uništavanje imovine No Comment kafea, koji radi kao deo ove radio stanice, saopštio je ANEM.

“Ovom pravosnažnom presudom, stvorile su se okolnosti da Dejan Nikolić, kojem prva kazna zatvora ističe 17. avgusta, nastavi sa izdržavanjem druge kazne.

I pored brojnih opstrukcija, uključujući i krađu spisa ovog predmeta u prostorijama Višeg suda, ovaj predmet je rekonstruisan, realizovane su odluke o izuzeću sutkinje čija je ćerka, u međuvremenu, postala advokat optuženog Dejana Nikolića, zadužen je novi sudija izvestilac, zakazana i održana sednica veća. I doneta pravična odluka. Ugroženost novinara zahteva upravo efikasne i brze istražne radnje, kakve je u ovom slučaju pokazalo tužilaštvo u Vranju sa Policijskom upravom, efikasna i

pravedna suđenja, kakva smo imali u oba ova slučaja, i pred Osnovnim i pred Višim sudom.

ANEM se nada da će istraga o nestalim spisima predmeta u Višem sudu biti takođe efikasno okončana, da će krivci biti identifikovani i primereno kažnjeni. Očekujemo da se što pre sprovede nadzor Ministarstva pravde nad radom Višeg suda i utvrde svi propusti, kako bi se utvrdila odgovornost i primerene sankcije.

Očekujemo da se sruši nelegalno izgrađeni objekat od čije je izgradnje, u prvoj polovini prošle godine, i započelo ugrožavanje bezbednosti zaposlenih u OK radiju, i vandalsko ponašanje unutar poslovnog prostora. Gradska uprava je direktno odgovorna za nečinjenje, zbog čega je neophodno da se u samo rušenje nelegalnog objekta uključe predstavnici nadležnih ministarstava, kao i kabineti predsednice vlade Srbije i predsednika Republike Srbije. Možda nekome izgleda kao preterivanje, ali treba pogledati sadržaj svakog domaćeg ili ili međunarodnog izveštaja o ugrožavanju bezbednosti novinara u Srbiji, u poslednjih godinu dana, u kojima se pominje zazidani OK radio, a čije implikacije neće i ne žele da razumeju čelnici Vranja.

„Stalna radna grupa za bezbednost novinara, koja uključuje predstavnike svih udruženja i asocijacija, Republičko javno tužilaštvo i MUP, na ovom slučaju je ustanovila novu praksu: direktnu solidarnost sa novinarima i medijima koji su ugroženi, kroz direktnu saradnju i na lokalnom nivou sa kontakt tačkama u policiji i tužilaštvima, kao i u lokalnim medijima. Prisustvovanje svim suđenjima, sastanci sa akterima na lokalnom nivou, organizovanje manifestacija podrške i solidarnosti, doprineli su stvaranju poverenja u radnje nadležnih institucija u slučajevima pretnji Nikolića. ANEM je organizovao akciju solidarnosti u kojoj je prikupljana pomoć za OK radio. Ovo mora da postane obrazac kako treba svi da se ponašamo u svim slučajevima ugrožavanja bezbednosti novinara i medija“, rekao je Veran Matić, predsednik Upravnog odbora ANEM-a i član Stalne radne grupe za bezbednost novinara. (kraj) AN/ MN

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Vranje

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.