Dečak distrofičar mora da se iseli

Izvor: RTS, 09.Mar.2011, 20:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dečak distrofičar mora da se iseli

Dragan Stevanović sa sinom obolelim od distrofije pola godine živi u stanu namenjenom interno raseljenim licima. Bespravno useljenje bio je jedini način da jedanaestogodišnji dečak bude bliže lekarima.

Pre šest meseci Dragan Stevanović se sa jedanaestogodišnjim sinom obolelim od distrofije mišića bespravno uselio u stan u Vranju.

Iako je znao da je stan namenjen interno raseljenim licima, Stevanović kaže da nije imao drugog izbora i da je to bio jedini >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << način da njegov sin bude bliži lekarima.

Porodični dom Stevanovića je u planinskom selu Klisurica kod Vranja. Dva kilometra pešačenja po brdima do asfaltnog puta nije veliki problem za ukućane u punoj snazi, ali je za jedanaestogodišnjeg Mirka to nedsavladiva prepreka na putu do lekara.

"Potrebna nam je pomoć troje, četvoro ljudi da ga odnesemo do puta", priča Mirkov otac, "a kad zovem Hitnu pomoć, odgovaraju da oni nisu naša taksi služba."

Ne može se spavati na kamenu

Supruga Dragana Stevanovića sa dvoje dece i dalje živi u Klisurici, jer u garsonjeri nema dovoljno mesta za sve. "Ja ću spavati i na kamenu", kaže Stevanović, "ali molim da neko pomogne mom Mirku."

Centar za socijalni rad nema na raspolaganju stanove za one kojima su potrebni, a na garsonjeru u koju se uselio Dragan Stevanović nema pravo.

"Taj stan je namenjen interno raseljenim licima" objašnjava Svetlana Tašković iz Centra za socijalni rad. "Materijalnu pomoć ne dobija, zato što je njegova supruga zaposlena."

Branimir Stojančić, član Gradskog veća kaže da porodica Stevanović nije uputila nikakav zahtev za pomoć ni lokalnoj samoupravi ni Centru za socijalni rad. Dečak ima pravo na dnevni boravak, jednokratnu novčanu pomoć od dvadeset hiljada dinara i trenutnu pomoć.

Od mesečnih primanja koja su oko 30.000 dinara dve trećine izdvajaju za Mirkove lekove i mesečne karte za sina i ćerku srednjoškolce.

Dragan Stevanović je već dobio rešenje da se iseli iz stana. Nadležni su, ipak, odlučili da sačekaju sa iseljenjem dok ne prođe zima i niske temperature.

-

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.