Dani komedije u Jagodini

Izvor: RTS, 20.Mar.2018, 20:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dani komedije u Jagodini

"Urnebesnom tragedijom", po tekstu Dušana Kovačevića, režiji Marka Manojlovića i izvođenju glumaca Ateljea 212, u Jagodini počinju 47. Dani komedije. Narednih sedam dana za statuete ćurana igraće glumci pet beogradskih ansambala i pozorišta iz Kikinde, Subotice i Vranja.
Za sedam dana smeha Jagodinci se pripremaju cele godine. Od izbora predstava, pripreme kataloga do organizacije pratećeg >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << programa festivala.

"Puno je ljudi u gradu koji žive za pozorište, koji vole pozorište, pa i nama nije teško da ostvarimo njihove želje što se pozorišta tiče", kaže Nebojša Petrović, direktor Centra za kulturu.
Predrag Ejdus je ovogodišnji dobitnik nagrade za životno delo "Zlatni ćuran".
"Dobio sam dosta nagrada u životu, ovo mi je sigurno jedna od najdražih, upravo zbog toga što kažem – komedija je nešto možda najzahtevnije u glumi i kada se dobro uradi, najveće je zadovoljstvo i za igrače, za glumce, ali i za publiku", kaže Ejdus.
U konkurenciji tek dve klasične komedije, ostalo su crne komedije i tragikomedije. To je, kaže selektorka, odraz produkcije u Srbiji.
"Uglavnom su predstave koje se bave savremenim temama, pitanjima mentaliteta, rušenja balkanskih stereotipa, kao i uticajima tehnologije na našu svakodnevicu", kaže Ana Tasić, selektor Festivala, teatrolog i pozorišni kritičar.
Prateći program festivala ove godine biće u znaku doajena srpskog glumišta – Milene Dravić, Predraga Ejdusa i Vlastimira Đuze Stojiljkovića.
Dani komedije u Jagodini traju do 27. marta, kada će najboljima biti dodeljene nagrade.
Pogledaj vesti o: Subotica,   Jagodina

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.