Danas je ĐURĐIC

Izvor: OkRadio.rs, 16.Nov.2017, 10:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas je ĐURĐIC

Vranje - Pravoslavni vernici u četvrtak obeležavaju Đurđic, slavu koja je u narodu poznata i kao “mali Đurđevdan”, jer je reč o istom svecu, Svetom Đorđu. Veruje se da sveti Đorđe voli da se odazove nevoljnicima i da im pomogne. Pojavljuje se u obliku mladog viteza na konju, a naročito rado pomaže onima koji slave njegov dan. Ova slava se smatra jednom od pet najvećih u Srbiji, a u kalendaru Srpske pravoslavne crkve nije ubeležena crvenim slovom. Sveti Đorđe je jedan od najvećih hrišćanskih svetaca, a pravoslavci ga naročito poštuju.   Na ikonama se uvek prikazuje kao...
Pogledaj vesti o: Vranje

Nastavak na OkRadio.rs...






Povezane vesti

VERNICI SLAVE ĐURĐIC: Obavezno ispoštujte NARODNE OBIČAJE za naredne dane

Izvor: RTV Pink, 16.Nov.2017

Pravoslavni vernici danas obeležavaju Đurđic, slavu koja je u narodu poznata i kao "mali Đurđevdan", jer je reč o istom svecu, Svetom Đorđu.

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta OkRadio.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta OkRadio.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.