Dan škole u Vrtogošu

Izvor: RTS, 02.Maj.2014, 17:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan škole u Vrtogošu

Osnovna škola "1. maj" iz Vrtogoša kod Vranja obeležava Dan škole. Učenici su pripremili scenski prikaz svadbenih običaja pod nazivom "Selom jezde kićeni svatovi".

U selu Vrtogoš kod Vranja Osnovna škola "1. maj" obeležava Dan škole.

Učenici su pripremili scenski prikaz svadbenih običaja pod nazivom "Selom jezde kićeni svatovi".

Bračni pregovori na početku. Roditelji ili srodnici >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << biraju devojku, a domaćin šalje navodadžiju, da sazna volju roditelja i devojke i pripremi povoljnu atmosferu.

"To je više izbačeno, sami se upoznaju snaška i mladoženja, a pre je bilo sa navodadžijom", kaže Vukašin Janjić, "navodadžija".

"Videli ste da su pominjali da promene opanke, to je bio običaj, ili opanke ili košulju su darivali", kaže Slađana Dimčić, učiteljica.

Pripreme za svadbu traju od zaključenja ugovora do svadbenog dana, biraju se stari svat, kum, dever. Svako je imao posebnu dužnost. Stari svat, ili starejko, zapovedao je svadbenom ceremonijom.

"Kačamak se pravio, starejko igra, snašku je terao u tepsiji da igra, to je bilo ranije", kaže Stanka Cvetković.

Svekrvino kolo pratio je poseban ritual, u svečanoj crvenoj futi, iz sita, na igrače oko sebe i goste baca žito i bombone.

"Pamtiću kako sam glumila kao mala i u budućnosti hoću da glumim", kaže Nikolija Đorđević, "svekrva".

Korak po korak, svadbeni običaji u interpretaciji učenika Osnovne škole "1. maj" iz Vrtogoša. Čuvaju tradiciju.

"Imam opanke, pojas, košulju, čarape, dokolenice", kaže Mateja Tasić, "tast".

"Meni je to lepo, ja bih htela da čuvamo tradiciju starijih", kaže Anđela Jovanović.

Tradicionalna svadba u Vrtogošu trajala je, kažu, tri dana, a završavala se praćenjem svatova i muzike i paljenjem vatre u centru sela.

rts.vranje@rts.rs

+381 17 424 945

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.