Izvor: JUGpress.com, 28.Feb.2024, 20:35

Dan nauke i inovacija u Vranju: ,,Lokalna samouprava stvorila je prostor za razvoj novih mogućnosti”

VRANJE

Na Pedagoškom fakultetu u Vranju održan je ,,Dan nauke i inovacija” u okviru nacionalnog projekta koji Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija sprovodi pod sloganom „Srbija zemlja nauke, zemlja inovacija”. Predsednica Skupštine grada Vranja Zorica Jović rekla je da je realizacijom kapitalnih projekata, zahvaljujući partnerskim odnosom sa državnim institucijama i inostranim partnerima, lokalna samouprava stvorila dodatni prostor za razvoj novih mogućnosti.
>> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << />
,,Potpisan je Sporazum o izgradnji Trening centra vredan 3,4 miliona evra, koji će putem znanja i veština generisati adekvatan odgovor na savremene izazove privrede. Uvođenjem GIS sistema u rad lokalne samouprave, kreirali smo efikasan alat za promociju i upravljanje razvojne politike, obezbeđivanjem kvalitetnog skupa informacije o bilo kom segmentu delatnosti u nadležnosti lokalne samouprave, a koje su dostupne ‘na klik’. Putem projekta ‘Smart učionica’ koji je realizovala Kancelarija za mlade, sproveli smo obuke za programiranje i kreiranje softvera, rukovodeći se činjenicom da je IT sektor oblast u kojoj što više treba uključivati mlade. Izgradnjom Obrazovno-naučnog centra ‘Rista Stajić’ – Đoška otvorićemo novo poglavlje razvoja naučne kulture, naučne pismenosti i obrazovanja”, rekla je Jović.

Jović je navela da je Vranje dobitnik posebnog priznanja za status visoko razvijene lokalne samouprave u oblasti digitalizacije.

Državni sekretar u Ministarstvu nauke, tehnološkog razvoja i inovacija prof. dr Miroslav Trajanović rekao je da je Pedagoški fakultet primer dobre prakse kako treba organizovati studijske programe na fakultetu. Govorio je i o značaju razvoja veštačke inteligencije, izradi Strategije u ovoj oblasti i prezentovao aktivnosti, fondove i ciljeve Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

Dekanica Pedagoškog fakulteta, Univerziteta u Nišu prof. dr Dragana Stanojević rekla je da je ovo prilika da se studentima, srednjoškolcima, preduzetnicima i svim zainteresovanim građanima predstave značajni projekti i dostupni fondovi u ovoj oblasti.

,,S druge strane Pedagoški fakultet, kao jedina matična akademska visokoškolska institucija u Pčinjskom okrugu, ima priliku da se  afirmiše kao ustanova značajnih naučno – istraživačkih potencijala u svim oblastima nauke i umetnosti”, navela je Stanojević.

Predstavnici Fonda za inovacionu delatnost, Fonda za nauku i Centra za promociju nauke predstavili su aktuelne teme u oblasti nauke i inovacija, a održavala se i panel diskusija na temu Industrija. (kraj) DC/SM

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Vranje

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.