DOBRA PONUDA POVRĆA I VOĆA

Izvor: Kurir, 20.Jun.2011, 14:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DOBRA PONUDA POVRĆA I VOĆA

BEOGRAD - Na zelenim i kvantaškim pijacama u Srbiji u prvoj polovini juna nastavljen je trend dobre ponude povrća, a asortiman voća obogaćen je domaćim breskvama, nektarinama, kajsijama i višnjama, koje su se po prvi put ove godine

BEOGRAD - Na zelenim i kvantaškim pijacama u Srbiji u prvoj polovini juna nastavljen je trend dobre ponude povrća, a asortiman voća obogaćen je domaćim breskvama, nektarinama, kajsijama i višnjama, koje su se po prvi put ove godine >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << pojavile u prodaji.

Kako je objavljeno u biltenu Sistema tržišnih informacija poljoprivrede Srbije (STIPS), u drugoj nedelji juna nije bilo značajnijih promena cena povrća na zelenoj pijaci u Vranju, a ponuda i tražnja bile su na nivou iz prethodne nedelje.

Kada je reč o cenama voća u tom gradu, jagode su pojeftinile za 20 dinara, sa 120 na 100 dinara po kilogramu (kg) zbog većeg obima ponude.

Znatno bolja ponuda krastavaca na zelenoj pijaci u Čačku uticala je na pad cena i kretala se u iznosu od 30 do 40 dinara za kg. Kilogram kupusa mogao se pazariti za 25 dinara, dok je kod paradajza cena varirala od 80 do 120 dinara za istu količinu.

Glavica zelene salate prodavana je za 10 do 15 dinara, dok je cena mladog krompira 40 bila dinara po kg. Pojavile su se i prve lubenice po ceni od 130 dinara za kg.

Što se voća tiče, u ponudi i dalje dominira jagoda, a cena je varirala od 100 do 120 dinara za kg. Iako je trešanja bilo znatno više, cena je bila u porastu u odnosu na prethodnu sedmicu i kretala se od 150 do 200 dinara za kg.

Ponuda i potražnja povrća i voća na pijaci u Pančevu od 6. do 12. juna bile su standardne. Niže su bile cene brokolija, graška, karfiola, kupusa, lubenice, crnog luka, paprike babure i šilje, paradajza, šargarepe, tikvice i zeleni, dok je spanać bio skuplji u odnosu na prethodni period.

Asortiman voća bio je bogatiji, jer se po prvi put mogla pazariti višnja sorte marela.

Vrlo bogata ponuda povrća na zelenoj pijaci u Loznici. Veliki pad cena zabeležen je kod paprike, krastavca, boranije, tikvica, paradajza, a poskupljenje je jedino uočeno kod paškanata, peršuna i šargarepe.

U tom gradu odlična je bila i ponuda voća - pojavile su se kajsije, breskve, nektarine i višnje. Jagode su i dalje aktuelne, ali po nešto višoj ceni od 120 do 150 dinara po kg.

Izuzetno dobra ponuda krastavca, paprike, paradajza, kupusa i krompira uslovila je značajan pad ovih povrtarskih kultura na kvantaškoj pijaci u Beogradu.

Takođe su bili jeftniniji brokoli, lubenica, grašak, boranija i zelje. Za razliku od njih, zbog jako male ponude u odnosu na prethodnu sedmicu bili su skuplji spanać,peršun korenaš i paškanat.

Što se voća tiče, po prvi put ove godine su se pojavile maline, ribizle i prodavane su upakovane u kutijama od 230 do 300 grama. Takode je evidentirana i prva ponuda, doduše sitnih plodova domaćih breskvi po ceni od 55 do 80 dinara za kg.

Bilo je i nektarina po ceni od 80 do 120 dinara za kg, u zavisnosti od krupnoće plodova, kao i kajsija čija se cena kretala od 120 do 160 dinara za kg.
Pogledaj vesti o: Vranje

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.