Izvor: JUGpress.com, 19.Maj.2020, 20:23

Čitaoci pitaju: Da li će i kada biti asfaltirana Ulica Darinke Radović u Vranju?

VRANJE

U našu redakciju  stiglo je pismo jedne Vranjanke, koja se obratila u ime stanovnika Ulice Darinke Radović, koja se nalazi u naselju  „Šapranački rid“.

Problem koji žitelji ove ulice imaju već nekoliko decenija je što nije asfaltirana i što od šuta i prašine ne mogu da dišu, a 21 je vek.

I dok se gradske vlasti hvale kako asfaltiraju mnoge ulične saobraćajnice o kojima decenijama >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << niko nije vodio računa, zaobilaze ovu ulicu, što bi rekao naš narod “Ko đavo od krsta”.

”Ulica je dugačka oko 100 metara, polukružnog, odnosno potkovičastog je oblika. Delom kao da je „slepa“. Kanalizaciono je regulisana i neasfaltirana. U ulici živi oko 12 domaćinstava, oko 39 punoletnih stanovnika i porodice koje imaju bebe”, piše naša čitateljka.

Građani ovog dela Vranja su se, kaže, obraćali u više navrata nadležnima, ali bez uspeha. Na kraju pokušali su i sami da je srede, ali je problem ispao još veći.

“Ulica se u kišnim i zimskim periodima pretvori u blato. Stvaraju se velike rupe od atmosferskih voda, a neretko su i šahte izbijale na površinu. Dešavalo se da ih automobili točkovima zakače ukoliko pređu preko njih. I dan-danas kada pada kiša  nemoguće je normalno hodati cipelama koje morate obrisati vlažnim maramicama kada izađete na prvu asfaltiranu ulicu.

I tako godinama.

Na inicijativu jednog od stanovnika ulice, pre 10 godina, svi žitelji su potpisali zahtev za asfaltiranje ulice sa ciljem i u nadi da će nešto preduzeti oni koji imaju ingerencije i vlast u tom trenutku.

Zahtev je predat Gradskoj upravi Vranje, navodno je i razmatran, pa je ulica stavljena na listu za alfaltiranje. Do dana današnjeg se o tom zahtevu ništa ne zna, niti je bilo šta preduzeto posle više od 10 godina.

Neki stanovnici tvrde da je i ova ulica sklonjena sa te liste jer je, navodno „problematična“.

Jedan žitelj pomenute ulice je samoinicijativno, a u dogovoru sa nekim od svojih prijatelja, pre sedam godina, navodeći da će svoje poznanstvo iskoristiti da sredi ovaj problem (jedino što je sređeno su šahte koje su danas u površinskoj ravni ulice) angažovanjem kamiona posipao prvi deo ulice Darinke Radović od uličnog broja 1 do 9 nekom vrstom otpadnog šuta koji se sastoji od sitnog materijala (pesak) sa neke mehanizacije (vrlo karakterističnog izgleda). Niko ne zna odakle je taj materijal dovezen. Postavlja se i pitanje da li je uopšte zdrav i koliko je štetan za naseljeno mesto, odnosno ljude koji žive tu?

Drugi deo iste ulice, gde ne postoji toliki problem sa blatom i prašinom, koji postoji u prvom delu, stanovnici od broja 10 su, takođe sami, posipali šutom i manjim kamenjem.

Najveći problem Ulice Darinke Radović je njena neuređenost i neasfaltiranost. Pored toga, problem postaje još veći sa posipanim karakterističnim „šutom“ ili sitnim peskom neobično svetlosive boje, koji na suvom vremenu menja boju u izrazito crnu, a kad pada kiša, šut izgleda kao da je sa nekog jalovišta. Trenutno se ta prašina u visinu diže kao vrtlog do pet metara i izgleda kao pustinjska prašina, te zbog toga nije moguće boraviti na ulici. Ukoliko stanete da popričate sa komšijom, usta vam se napune peskom, morate da žmurite i branite lice, da se što pre sklonite sa ulice da prašina ne bi dospela u kuće ili između stakala prozora.

Što je najtragičnije, ulica je bila manje problematična dok se na njenoj povšini nalazila obična zemlja, nego sada, sa posutim šutom“, navodi se u pismu žitelja ove ulice.

“Obraćamo vam se u nadi da ćete nam pomoći da rešimo višedecenijski problem Ulice Darinke Radović u Vranju, koja se nalazi u naselju „Šapranački rid“”, navodi se u pismu.

A mi se nadamo da ovaj apel, ili bolje reći “vapaj” neće ostati “gluve” gradske vlasti. Zašto bi njihove “muke” bile manje važne od stanovnika onih ulica koje se sada asfaltiraju u predizborno vreme?

Zaslužili su i oni da posle toliko godina gaze po asfaltu.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.