Čišćenje Južne Morave 15. aprila

Izvor: B92, 06.Apr.2011, 16:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čišćenje Južne Morave 15. aprila

Beograd -- 15. aprila počinje veliko čišćenje Južne Morave, u kome će biti uklonjene sve divlje deponije duž vodotoka te reke, od Vranja do Aleksinca.

Akciju čišćenja obala Južne Morave najavilo je Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja.

Povodom snimka divlje deponije i otpada na obali te reke, nazvanog "Tužna Morava", direktor akcije "Očistimo Srbiju" Milan Kinđić obišao je danas ugrožene >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << lokacije i dogovorio hitne akcije na rešavanju tog problema.

Milan Kinđić je tom prilikom razgovarao sa zamenikom gradonačelnika Vranja Igorom Andonovim, pomoćnikom gradonačelnika zaduženim za unapređenje životne sredine Srđanom Vasiljevićem, kao i sa autorom snimka Srboljubom Pešićem.

"Veliko spremanje Južne Morave će trajati dok se ne očiste sve divlje deponije od Bujanovca, Vranja, Vladičinog Hana i ostalih opština duž njenog vodotoka", rekao je Kinđić i pohvalio inicijativu članova kluba ekstremnih sportova "Ikstrim", koji su načinili snimak i pokrenuli akciju.

On je pozvao sve građane da Ministarstvu životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja prijavljuju zagađenja i divlje deponije u Srbiji na sajtu akcije "Očistimo Srbiju".

Zamenik gradonačelnika Vranja Igor Andonov najavio je da će u Vranju biti formiran krizni štab koji će se baviti isključivo zagađenjem Južne Morave, a činiće ga predstavnici grada, građani i volonteri.

On je rekao da će biti postavljeni kontejneri kako bi se omogućilo građanima da pravilno odlažu otpad, ali i da se kažnjavaju oni koji se budu ponašali nesavesno.

Prema rečima autora snimka Srboljuba Pešića, članovi kluba ekstremnih sportova pokušali su 25. marta da splavare Južnom Moravom na potezu od sela Zlatokop do Vranjske Banje, ali su zbog velikog zagađenja i neprohodnosti vodotoka odustali.

On je naveo da je film snimljen kako bi se uticalo na nadležne da reše problem.

Reakcija nadležnih je usledila nakon što je B92 objavio priču o užasnom stanju obala Južne Morave.

Resorno ministarstvo je pozvalo sve zainteresovane da se uključe u akciju velikog spremanja Južne Morave od 15. aprila.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.