Čin nasilne likvidacije

Izvor: Glas javnosti, 13.Jun.2009, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čin nasilne likvidacije

Miroslava - Ceru Mihajlovića, književnika iz Vranja i dugogodišnjeg organizatora tradicionalne književne manifestacije „Borina nedelja“, sreli smo u Udruženju književnika Srbije, gde je došao da se posavetuje u vezi sa aktivnostima vezanim za, kako kaže, „odbranu Književne zajednice ‘Borisav Stanković’ i ‘Borine nedelje’ od čelnika Gradskog veća, koje imaju isključivo političku osnovu“. Za Glas javnosti Cerović je želeo da izloži probleme koji tište ovu kulturnu >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << instituciju oko koje se u Vranju trenutno lome koplja.

Izmišljotine

- Baš u trenutku kada započinje sa jednim velikim projektom, objavljivanjem sabranih dela Borisava Stankovića u novoj redakciji, prinuđena je da se brani od brutalne akcije zatiranja, čime se dovodi u pitanje i „Borina nedelja“, jedna od najstarijih i najznačajnijih kulturnih manifestacija u zemlji. Toj atmosferi pogoduje i dobro poznati sindrom provincijske svesti koja ne toleriše ništa što izlazi iz lokalnih okvira i ne uklapa se u palanačke standarde frustriranih poluinteligenata.

Prema Mihajlovićevim rečima, zaklanjajući se iza partijskog paravana, koriste svaku priliku da svoje sitne, lične interese prikažu lažno, kao javne, pokušavajući da javnosti prodaju rog za sveću.

- Ova brutalna akcija, započeta u lokalnim novinama, nastavlja se jednom dnevnom listu u kojem Zoran Najdić, član Gradskog veća zadužen za kulturu, krajnje maliciozno iznosi niz neistina i kleveta na račun Književne zajednice, ali i Škole animiranog filma, jedine takve vrste u zemlji i poznate u svetu. Iole ozbiljan čitalac već na prvi pogled vidi da se radi o mentalnom incidentu, jer kako bi se inače nazvao taj zbir nelogičnosti, izmišljotina i demonstracije elementarnog nepoznavanja, kako funkcionisanja institucija u kulturi, načina organizovanja kulturnih manifestacija, tako i prirode sopstvene funkcije. Očigledno da se pomenuti gospodin, ne poznajući posao za koji je plaćen novcem poreskih obveznika, kako sam voli da kaže, krajnje štetočinski ponaša urušavajući ih, umesto da unapređuje njihov rad.

Kako Mihajlović kaže, ne plaćaju da sa svojim „savetničkim“ timom kreira pseudokulturnu politiku po kuloarima i vranjskim kafićima zaklonjen dimnom i stranačkom zavesom.

Bahatost Gradskog veća

- Hajka na ovu instituciju, pokrenuta odmah nakon iskonstruisane afere sa pozorištem „Bora Stanković“, neodoljivo podseća na „svetlo“ doba inkvizicije. Najpre bi smišljenom i režiranom medijskom kampanjom trebalo pripremiti i postići planiranu, željenu atmosferu u delu javnog mnjenja, kako bi se stvorili uslovi za završni čin nasilne likvidacije ove institucije. To se čini po dobro oprobanom receptu kompromitovanja i diskreditacije kako pomenutih institucija, tako i pojedinaca zaposlenih u njima, klasičnom gebelsovskom metodom. Bahatost kojom se pojedinci iz Gradskog veća obrušavaju na institucije koje predstavljaju kulturne brendove grada, Književnu zajednicu i Školu animiranog filma, uz podršku pojedinih medija, predstavlja najvulgarnije vređanje ne samo intelektualnosti pojedinaca, kulturnog nasleđa Vranja, već je direktno usmerena na ugrožavanje postojanja nacionalnih interesa jedne kulture. Ovakvim neodgovornim ponašanjem obaveštavaju nas, kulturne poslenike, ali i celokupnu javnost da pravo na kulturu u suštinskom smislu u ovoj zemlji ne postoji, ili je, u najmanju ruku, dovedeno u pitanje.

Zajednicu brane rezultati

- Književna zajednica „Borisav Stanković“ nema razloga da se brani od raznih izmišljotina, iskonstruisanih poluistina i kleveta. Zajednicu brane rezultati rada i njen značaj za srpsku, pa i međunarodnu književnu javnost. Međutim, zbog povreda ugleda i dostojanstva nje kao institucije, manifestacije „Borina nedelja“, nagrade „Borisav Stanković“, zaposlenih u njoj, ali i svih njenih članova, očekujemo da srpska kulturna javnost ne ostane ravnodušna. Takođe, očekujemo da Demokratska stranka, kao ozbiljna i odgovorna politička organizacija, zaštiti ovu instituciju od samovolje neodgovornih svojih članova i palanačkih političkih marifetluka. Na kraju, sve što po scenariju lošeg horora dolazi niotkuda, ni za šta - ne vodi ničemu.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.