Izvor: JUGpress.com, 14.Dec.2019, 17:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ceri nagrada „Simo Matavulj“ za celokupan književni rad

VRANJE

Pesnik iz Vranja, Miroslav Cera Mihailović, dobitnik je prestižne nagrade „Simo Matavulj“ koju dodeljuje Udruženje književnika Srbije.

Nagrada mu je dodeljena, u petak,  u Beogradu na godišnjoj skupštini Udruženja za celokupan književni opus nakon pola veka rada.

„Svakako da imponuje svako priznanje koje dolazi od kolega iz strukovnog udruženja. To je samo još jedna potvrda tome da ono što se bezmalo pola veka radilo nije >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << bilo uzalud. Ipak je imalo nekakav značaj i odjek. Osećanja su pomešana, pogotovo kada postoji svest o tome da je pristiglo vreme podvlačenja crte“, izjavio je Mihailović za JUGpress.

On je dodao da je mišljenje struke nepodeljeno i da država ne vodi računa o kulturi uopšte, samim tim što se iz budžeta izdvaja toliko malo novca za kulturu, a da je pogotovu književnost u nezavidnom položaju.

Mihailović je pesnik za odrasle i decu. Osnivač je i urednik  Književne zajednice „Borisav Stanković“, koja više od tri decenije organizuje kulturnu manifestaciju „Borina nedelja“ koja je posvećena velikom književniku, piscu „Nečiste krvi“, „Koštrane“, „Uvele ruže“ i drugih značajnih dela koja su proslavila Vranje.

Napisao je knjige „Padanje sa dna“, „Trči narod“, „Kraj će kaže“, „Sol na ranu“, „Nije nego“, „Prilike su takve“, „Dlaka na jeziku“ i mnoge druge.

Prošle godine za svoj rad dobio je  nagradu Zlatan prsten koju dodeljuju Izdavačka kuća „Feniks“ i Fondacija za kulturnu i naučnu prezentaciju „Makedonija prezent“iz Skoplja.

Član Udruženja književnika Srbije, Srpskog književnog društva i saradnik Matice srpske.

Cera je dugogodišnji urednik Književne zajednice i autor koncepcije novog programa  „Borine nedelje“ koja se svakog marta održava u Vranju i Beogradu, a već dve godine i u mnogim gradovima Srbije.

Iako je manifestacija imala svoju reputaciju, lokalna samouprava nakon promene vlasti, odlučila je da Grad više finansijski ne podržava program Književne zajednica koja nosi Borino ime.

Sada se u Vranju paralelno organizuje dve manifestacije „Borina nedelja“.

Jednu priređuje Grad, a drugu  Književna zajednica.

To nije naišlo na odobravalje ovdašnje kulturne  javnosti i poštovalaca Borinih dela.

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.