Izvor: RTS, 15.Avg.2012, 01:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Branitelji Hilandara stigli u Srbiju

Ekspedicija od 49 srpskih vatrogasaca, posle četvorodnevne borbe sa vatrenom stihijom na Svetoj gori, stigla u Vranje.

Posle skoro četvorodnevne borbe sa vatrenom stihijom na Svetoj gori, ekspedicija od 49 srpskih vatrogasaca sa 10 vozila vratila se u Srbiju.

Prva stanica po povratku bila je Vranje gde su ih dočekali gradonačelnik tog grada Zoran Antić i zamenik načelnika Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Đorđe Babić.

"Obavili >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << smo zaista veliki posao. Požar na Svetoj gori je bio velikih razmera, a vatra je bila udaljena od Hilandara svega 130 metara u vazdušnoj liniji. Ponosni smo na ono što smo tamo uradili, uz veliku pomoć grčkih kolega i hilandarskih monaha", rekao je Bojan Glamočlija, portparol i koordinator u Sektoru za vanredne situacije MUP-a Srbije.

Na ogromnoj površini Svete gore vatra nije definitivno ugašena, ali je stavljena pod kontrolu, tako da su svi bezbedni, istakao je Glamočlija.

Gradonačelnik Vranja rekao je da mu je čast što dočekuje "srpske heroje", koji su u Grčkoj časno obavili posao – spasi manastir Hilandar od vatre.

"Čast mi je što vas dočekujem ovde u Vranju, jer ste vi pravi srpski heroji, pošto ste u prijateljskoj Grčkoj obavili častan posao–- zaštitili ste od vatre Hilandar, srpsku svetinju, čime ste na najbolji način reprezentovali Srbiju", rekao je Antić.

Đorđe Babić, zamenik načelnika Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije, čestitao je vatrogascima na poslu koji su obavili i rekao da je od svega najvažnije da je cela akcija prošla bez žrtava.

"Vatrogasci su časno predstavili Srbiju i MUP na jednom teškom zadatku u prijateljskoj Grčkoj. Čestitam na hrabrosti i požrtvovanju koje su pokazali i zadovoljstvo mi je što je ovako velika akcija okončana bez žrtava", rekao je Babić.

Ekspedicija srpskih vatrogasaca otputovala je u Grčku tokom noći, 10. avgusta, a u njoj je bilo 10 ekipa iz Beograda, Sremske Mitrovice, Smedereva, Jagodine, Užica i Niša.
Pogledaj vesti o: Vranje

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.