Borina nedelja u Vranju

Izvor: RTS, 28.Mar.2014, 16:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Borina nedelja u Vranju

U Vranju je u toku 48. "Borina nedelja". U okviru obeležavanja manifestacije i Dana škole, vranski gimnazijalci izveli su predstavu "Azbuka". U Galeriji narodnog muzeja održano je veče posvećeno ženama u književnosti i predstavljena je knjiga "Žene govore".

Za dan škole, tridesetoro učenika, predstavu je pripremalo nedelju dana. Recitovali su, glumili, igrali, pevali - u čast Bore Stankovića, ali i Vuka Stefanovića >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Karadžića.

"Ove godine je godišnjica, 200 godina od izlaženja Pismenice srpskog jezika i 150 od smrti Vuka Karadžića", kaže Milena Filipović, učenica 1. razreda gimnazije.

Natalija Stojmenović, učenica 1. razreda gimnazije kaže da je bilo uživanje spremati priredbu, ali i pojaviti se na sceni pred ovoliko ljudi.

Gimnazija stara 133 godine nosi ime najznamenitijeg Vranjanca.

"Moje omiljeno delo je "Koštana". To je možda i vrhunac njegovog stvaralaštva", kaže Luka Marković, učenik 1. razreda gimnazije.

"Koštana, to je njegovo najpoznatije delo, takođe i "Nečista krv", kaže Aleksandar Simić, učenik 1. razreda gimnazije.

Na manifestaciji je predstavljena knjiga "Žene govore", autorke Slavice Garonje. Književni razgovori sa deset žena koje su dale doprinos srpskoj književnosti, ali i kulturi uopšte.

"Imate i ukrštaj različitih ideologija, ali i porekla klasnog, od visoke građanske klase, poput Svetlane Velmar-Janković, do levičarki, ideoloških stradalnica", kaže Slavica Garonja, autor knjige "Žene govore."

"Ona te žene izdvaja njihovim talentom, a ne da im je neki poseban atribut to što su žene", kaže Aleksandra Đuričić, književnica.

Knjiga je utoliko značajna, jer je razgovor među ljudima, u eri tehnološkog buma, u krizi - saglasne su književnice.

"Kada razgovor dođe u opasnost, onda je to izraz nemogućnosti komunikacije, i tada dolazi do urušavanja, survavanja duha i kulture", kaže Ljiljana Šop, književni kritičar.

48. Borina nedelja završava se u subotu, 29. marta. Tada će Borina nagrada za najbolje prozno delo biti uručena piscu Petru Miloševiću, za roman "Tinja Kalaz".

rts.vranje@rts.rs

+381 17 424 945

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.