Bolnice u Vranju i Aleksincu dobile aparate za skrining sluha kod novorođenčadi

Izvor: JužneVesti.com, 09.Feb.2024, 14:14

Bolnice u Vranju i Aleksincu dobile aparate za skrining sluha kod novorođenčadi

Aparate za skrining sluha kod novorođenih beba, koji omogućavaju rano otkrivanje gluvoće ili nagluvosti, dobilo je 10 bolnica u Srbiji, među kojima i su one u Vranju i Aleksincu.

Reč je donaciji Fondacije princeze Katarine i humanitarne organizacije Lajflajn Kanada, a osim Vranja i Aleksinca, aparate su dobile opšte bolnice u Valjevu, Vrbasu, Vršcu, Kikindi, Paraćinu, Požarevcu, Smederevu i Ćupriji.

Donacija je uručena u Kraljevskom dvoru >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << u Beogradu, a prof. dr Zoran Komazec, član Kraljevskog komiteta za skrining sluha, je istakao da neonatalni skrining omogućava da se za dete od starosti već od jednog ili dva dana utvrdi potstojanje problema i da se upute dalje na konačnu dijagnostiku.

Nakon ranih i adekvatnih utvrđenog stanja i rehabilitacije, kao epilog cele ove priče dobićemo decu koja razvijaju govor koji je jednak ili gotovo jednak sa njihovim čujućim vršnjacima - rekao je profesor Komazec.

Princeza Katarina je istakla da nijedna novorođena beba ne sme da napusti bolnicu bez trominutnog testa sluha, kako bi se proverilo da nema problema sa sluhom i da veruje da svaka bolnica treba da ima mogućnosti da radi taj test i da se roditelji moraju ohrabriti da njihova deca obave ovu kontrolu.
Pogledaj vesti o: Vranje,   Aleksinac

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Aparat za skrining sluha kod novorođenčadi stigao u Vranje

Izvor: JUGpress.com, 09.Feb.2024

VRANJE..Aparat za skrining sluha kod beba koji omogućavaju rano otkrivanje gluvoće ili nagluvosti, dobilo je 10 bolnica u Srbiji, među njima i Zdravstveni centar Vranje...Uz podršku Ministarstva zdravlja donaciju de dodelila Fondacija princeze Katarine i humanitarna organizacija Lajflajn Kanada i...

Nastavak na JUGpress.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.