Bivši tužilac iz Vranja demantuje Državno veće tužilaca

Izvor: Politika, 22.Jul.2011, 23:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bivši tužilac iz Vranja demantuje Državno veće tužilaca

„Republički tužilac mi nije nikada uputio primedbu i molim DVT da dokaže tvrdnje zbog kojih sam, posle 38 godina rada, ostao na ulici”, kaže Milan Božilović

Posle bivših tužilaca Gorana Bursaća iz Niša i Argite Bulatović iz Obrenovca, koji su javno reagovali na saopštenje Državnog veća tužilaca o razlozima za njihov neizbor, našoj redakciji obratio se i bivši tužilac u Vranju Milan Božilović. On >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << tvrdi da nisu istiniti navodi u saopštenju DVT-a i pita se „da li ponovljena laž može postati istina”.

Da podsetimo, Državno veće tužilaca je pre deset dana održalo konferenciju za novinare, na kojoj je tužilac Branko Stamenković, član veća, obavestio javnost o radu komisija DVT-a na preispitivanju odluka o izboru nosilaca javnotužilačkih funkcija. Pročitao je saopštenje o razlozima zbog kojih su odbijeni prigovori petoro bivših tužilaca i zamenika tužilaca i potvrđene odluke o njihovom neizboru.

U tom saopštenju navedena su imena i prezimena neizabranih, uz pojedinačne ocene da su nesposobni, nepismeni, nestručni, nedostojni, da su narušavali javni red i mir i ugled tužilačke organizacije.

Bivši starešina nekadašnjeg Okružnog tužilaštva u Vranju Milan Božilović kaže da se tek sada obraća javnosti, jer je, posle objavljivanja saopštenja sa konferencije DVT-a, zbog stresa imao ozbiljnih zdravstvenih problema.

Državno veće tužilaca odbilo je njegov prigovor sa obrazloženjem da „ne obezbeđuje u dovoljnoj meri pravilan, tačan, blagovremen i nepristrasan rad javnog tužilaštva, ne poseduje u dovoljnoj meri sposobnost određivanja ciljeva i prioritetnih zadataka u radu javnog tužilaštva, odnosno ne poseduje sposobnost podsticanja zaposlenih na ostvarivanje tih zadataka i ciljeva”. Navedeno je i da postoje brojne pritužbe na njegov rad i da ima propusta u radu. DVT se pritom pozvalo na mišljenje nekadašnjeg republičkog javnog tužioca.

– Ubi me prejaka reč bivšeg vršioca dužnosti republičkog javnog tužioca Slobodana Radovanovića i Državnog veća tužilaca. Čovek koji nije bio republički javni tužilac, već vršilac dužnosti, za mene, koji sam 38 godina radio u tužilaštvu, a poslednjih 11 godina bio okružni javni tužilac, reče i napisa da nisam bio sposoban rukovodilac, da nisam ostvarivao nadzor nad zamenicima i da nisam unapređivao rad u tužilaštvu. To reče i napisa on, koji nikada nije došao u službenu posetu i obilazak Okružnog javnog tužilaštva u Vranju ili područnih tužilaštava, i nikada nije izvršio pregled rada tužilaštva. Nikada mi nije uputio usmenu ili pisanu primedbu – kaže Milan Božilović.

– Da je pogledao mišljenje svog kolegijuma, koji čine zamenici republičkog tužioca, ili da je pročitao izveštaj o izvršenom pregledu ovog tužilaštva, koji su sačinili njegovi zamenici, onda je morao po savesti i stručnosti ljudi koji su davali ocenu o meni, da me oceni sasvim drugom ocenom od „ne zadovoljava”. Ali, to se nije dogodilo, jer cilj ne bira sredstva – kaže Božilović.

Tvrdi da nijedan navod iz mišljenja, koje je objavljeno u medijima, nije tačan, ali da je te navode bez provere i bez dokaza i činjenica prihvatilo Državno veće tužilaca kao takve.

– Sve je upravo suprotno. Iako sam bio član nekadašnjeg Visokog saveta pravosuđa u punom mandatu, iako sam preko norme ostvarivao rezultat sa 150 odsto, iako je vranjsko tužilaštvo dvadesetak godina unazad ocenjivano najboljim ocenama od republičkog tužilaštva, sada me DVT ocenjuje najnižom ocenom. Molim da mi objasne, napišu i dokažu tu tvrdnju zbog koje sam, posle 38 godina uspešnog rada, ostao na ulici – kaže Milan Božilović u razgovoru za „Politiku”.

A. Petrović

objavljeno: 23.07.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.