Bitka za novo porodilište u Preševu

Izvor: B92, 17.Dec.2012, 20:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bitka za novo porodilište u Preševu

Preševo -- Preševo će, posle 15 godina, ponovo dobiti porodilište. Fond B92 se uključio u akciju nabavke opreme, za koju je potrebno sakupiti 40.000 evra.

Adaptacija prostora u lokalnom Domu zdravlja, gde će biti smešteno porodilište, završena je i do sredine naredne godine ono će početi da radi.

Trudnice s područja Preševa od naredne godine neće više morati da sa porađaju u 30 kilometara udaljenoj bonici u Vranju.

Nedavno udata, Maljinda Hamidi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << srećna je što će je poroditi lekari kod kojih i odlazi na kontrolne preglede u preševskom domu zdravlja.

„Meni će to mnogo značiti. Pre svega što neću morati da idem negde daleko i zato se osećam mnogo sigurnije“, kaže Meljinda.

Opština Preševo ima najmlađu populaciju u Srbiji, a prosečna starost stanovnika je 29 godina.

Ragmi Mustafa, predsednik opštine Preševo, kaže da se i u tako mladoj sredini beleži pad nataliteta, ali očekuje da će stanje da se poboljša kada porodilište počne da radi.

Zgrada porodilišta površine 800 kvadratnih metara imaće dve sale za porođaj i pet soba za pacijente.

Za građevinske radove do sada je potrošeno 50 miliona dinara, a još toliko biće obezbeđeno za nastavak radova, tvrdi predsednik Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu Zoran Stanković.

U Preševu se godišnje rodi između 400 i 500 beba.

Fond B92 se uključio u akciju nabavke opreme za porodilište u Preševu i poziva sve koji su u mogućnosti da pomognu svojim donacijama. Procenjeno je da je potrebno oko 40.000 evra da bi se ovo porodilište opremilo.
Pogledaj vesti o: Vranje

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.