Izvor: JUGpress.com, 19.Jun.2021, 00:05

Biblioteka „Bora Stanković“ u Vranju prigodnim programom, obeležava 142. godišnjicu od osnivanja

VRANJE

U sali Periodike ove ustanove, u petak, su predstavljeni segmenti digitalne biblioteke pod nazivom „Veliki rat“ i sadržaji drugih digitalnih biblioteka, koje poseduju građu o Srbiji u Prvom svetskom ratu.

Kako je direktor vranjske biblioteka Zoran Najdić rekao ovaj projekat je urađen u saradnji sa Narodnom bibliotekom Srbije.

Radi se o predstavljanju kolekcije „Veliki rat“, >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << a cilj je da  iz 10 fondova Nacionalnih bilioteka bude dostupno javnosti preko 400.000 publikacija nastalih tokom Prvog svetskog rata.

„Radi se o prikupljanju svih materijalnih dokaza, koju je Narodna biblioteka Srbije radila u okviru evropskih fondova, a tiče se prikupljanja svih materijalnih dokaza, dokumenata, fotografija, slika, ratnih dnevnika i zapisa vezanih za Prvi svetski rat. Pozvali smo kolege iz Narodne biblioteke Srbije da nam pojasne proceduru prikupljanja, obrade i prezentacije prikupljene građe, kako bi mi počeli sa našim projektom digitalizacije kulturnog nasleđa, svega onoga što čuvamo“, kaže  Najdić.

Nemanja Kalezić, načelnik Odeljenja obaveznog primerka Narodne biblioteke Srbije je istakao „da je cilj da se digitalizuje sva građa koja je štampana tokom Prvog svetskog rata i kasnije, ne samo u Srbiji, nego svuda gde su ratne okolnosti odvele srpski narod. Pre svega na Krfu, Solunu, a i na Korzici. Digitalizovali smo i sve što smo našli u privatnim prepiskama, pre svega pisma i razglednice, geografske karte, propagandni materijal“.

On je dodao da je do sada digitalizovano preko 16.000 bibliotečkih jedinica.

Obeležavanje godišnjice vranjske bibioteke trajaće tri dana.

Za subotu programom je previđeno književno veče u dvorištu Muzej kuće Bore Stankovića. Gosti su Božo Koprivica i Ružica Marjanović. Događaj počinje u 19 sati.

U istom ambijentu, u ponedeljak 21. juna, još jedno književno veče koje će prirediti pesnikinja iz Skoplja Rumena Bužarovska i književnik iz Zvornika Almir Alić.

Te večeri Biblioteka će nagraditi i svoje najvernije čitaoce u prethodnoj godini.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.