Baza „Cepotina“ uskoro useljiva

Izvor: Politika, 19.Jul.2009, 23:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Baza „Cepotina“ uskoro useljiva

U toku su završni radovi na izgradnji komande i savremene ambulante, a tu su i stambeni i drugi objekti, poligoni za obuku i sportski tereni

Vranje – Dinamika i kvalitet završnih radova koji građevinski radnici izvode na objektima u okviru vojne baze „Cepotina" kod Bujanovca jasno ukazuju da će se u najskorije vreme (za dvadesetak dana) u nju useliti pripadnici Vojske Srbije. Sve ovde što se uradi, vele neimari, mora da bude izuzetno kvalitetno jer >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << će baza služiti stotinama godina, zato nam je važan kvalitet i sigurnost koju zaslužuju pripadnici Vojska Srbije. Zato i nastojimo da Srbija dobije izuzetno kvalitetan višenamenski objekat.

U ovo su imali prilike da se uvere predsednik Srbije Boris Tadić, ministar vojske Dragan Šutanovac, ministar policije Ivica Dačić i drugi zvaničnici posleobilaska završnih radova na vojnoj bazi „Cepotina" kod Bujanovca. Ovi najsavremeniji objekti koji se prostiru na 35 hektara su koštali milijardu i 320 miliona dinara, a sredstva su delom obezbeđena iz NIP-a i Ministarstva odbrane.

U bazi „Cepotina" će biti smešteno više stotina pripadnika Četvrte brigade Kopnene vojske Srbije. Kako je posle obilaska tom prilikom rekao ministar Šutanovac sasvim je izvesno da će srpski „Bondstil" biti završen na vreme i da će to biti najsavremeniji vojni objekat izgrađen na jugu Balkana na pet kilometara jugoistočno od Bujanovca.

Ovih vrelih letnjih dana u toku su završni radovi na izgradnji komande, savremene ambulante i drugih objekata. U bazi su stambeni i drugi objekti, poligoni za obuku i sportski tereni. Umesto montažno-demontažnih, izgrađeni su objekti od čvrstog materijala.

Izgradnja najveće srpske vojne baze prekinuta je zbog nedostatka novca u decembru 2005. godine. Tada je žicom ograđeno gradilište počelo da zarasta u travu i korov. Ponovnom aktiviranju gradilišta najviše su se obradovali pripadnici najelitnije srpske jedinice Četvrte brigade Kopnene vojske koji za zakup objekta „Zastave" u Bujanovcu, u kojem su smešteni pripadnici ove brigade, Vojska Srbije svakog meseca izdvaja pozamašna novčana sredstva.

Odluka o izgradnji baze doneta je posle nemira na jugu Srbije, kada je takozvana Oslobodilačka vojska Bujanovca, Preševa i Medveđe zaposela veći deo teritorije i izvela brojne napada na naše združene snage bezbednosti. Inače, baza „Cepotina" nalazi se na uzvišenju, koje omogućava kontrolu državne granice sa Makedonijom i nadgledanje KZB i administrativne linije sa Kosmetom. Bilo je predviđeno da to bude vojno-policijski kompleks za smeštaj vojske, policije i žandarmerije. U međuvremenu MUP je odustalo od učešća u izgradnji.

Valja istaći da se pojedini albanski političari protive izgradnji baze, dok Srbi i pripadnici drugih nacionalnosti smatraju da će izgradnja moderne baze na toj lokaciji biti garant mira i bezbednosti na ovim prostorima. Albanski politički lideri, među kojima je i Riza Halimi, lider Partije za demokratsko delovanje i narodni poslanik, smatraju da pripadnici multietničke policije mogu da zadovolje bezbednosne potrebe i odgovore svim izazovima na ovom području. Neki pak, poput lidera PZP zahtevaju veće prisustvo međunarodnih faktora. U javnim nastupima albanski političari nemaju primedbe na odnos pripadnika Vojske Srbije prema lokalnom albanskom stanovništvu. Naime, poslednjih nekoliko godina vojnici i starešine vranjskog garnizona pod komandom brigadnog generala Milosava Simovića, grade puteve, vodovode i druge objekte i pružaju druge vidove pomoći u KZB. Srbi, Romi i pripadnici drugih nacionalnosti u Preševu i Bujanovcu ocenjuju da je baza „Cepotina" od strateškog bezbedonosnog značaja za jug Srbije, naročito posle jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosmeta i najnovijih terorističkih napada na žandarmeriju u Lučanu kod Bujanovca, podmetanja eksploziva ispred zgrade u Preševu i otkrivenog šverca oružjem.

Valja istaći da pripadnici Četvrte brigade Kopnene vojske uspešno sarađuju sa predstavnicima multinacionalne brigade „Istok", sa komandom KFOR-a i UNMIK-a. Domaći, ali i strani vojni stručnjaci smatraju da je neophodno da se okonča izgradnja ovog strateškog objekta za mir i bezbednost ne samo na jugu Srbije nego i šire.

A. Davinić

[objavljeno: 20/07/2009]
Pogledaj vesti o: Vranje

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.