Bakija Bakić uzor Goranu Bregoviću

Izvor: Blic, 31.Jan.2015, 16:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bakija Bakić uzor Goranu Bregoviću

Višednevna svetkovina u Vranju, posvećena godišnjici oslobođenja turskog ropstva, 30. januara bila je u znaku Gorana Bregovića i njegovog Orkestra za svadbe i sahrane.

Uoči svog prvog koncerta u Vranju, istaknuti umetnik je na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi nostalgično besedio o zavičajnom Sarajevu, životu u izgnanstvu i muzici koja spaja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ljude bivših jugoslovenskih republika.

Nekadašnji frontmen legendarne rok grupe "Bjelo dugme" rekao da je pre 30 godina sarađivao sa magom srpske trube Bakijom Bakićem iz ovdašnjeg naselja Gornja čaršija i podsetio da je svojevremeno sa najboljim srpskim trubačem svih vremena snimio kultnu pesmu "Đurđevdan".

- Kao i slavni trubač Bakija Bakić, na koncertima nosim belo odelo. Od Bakije Bakića sam naučio da vodje orkestra moraju da budu u belom - rekao je Goran Bregović.

Gradsko rukovodstvo najavilo je da se u Vranju za kraj avgusta priprema veličanstven festival trube, uz podsećanje da su u gradu podno Pržara rođeni majstori srpske trube Bakija Bakić, Nenad Mladenović, Ekrem Mamutović, Demiran Ćerimović i drugi. Umetnički direktor te svetkovine biće upravo Goran Bregović.

Gradonačelnik Zoran Antić poklonio je slavnom muzičaru komplet antologijskih romana i pripovedaka književnika Borisava Stankovića, CD sa pesmama legende vranjskog melosa Staniše Stošića i značku sa grbom grada.

U Omladinskom kulturnom centru u Vranju predstavljena je knjiga novinara Dušana Vesića "Šta bi dao da si na mom mjestu“.

Goran Bregović i Orkestar za svadbe i sahrane održali su sinoć u Sportskoj hali besplatan koncert pred više od 3.500 ljubitelja muzike.

Grad domaćin isplatio je muzičarima honorar od 26.000 evra. Iznajmljivanje bine košialo je tri hiljade evra, a gradski čelnici su istakli da da je koncert platilo 15 anonimnih sponzora.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.