Ana Brnabić na obeležavanju jubileja – 15  godina od privatizacije Fabrike duvana u Nišu

Izvor: JUGpress.com, 16.Okt.2018, 17:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ana Brnabić na obeležavanju jubileja – 15  godina od privatizacije Fabrike duvana u Nišu

VRANJE

 

„  Ukupna investicija koju je Filip Moris investirao u Srbiju je  853 miliona  dolara u poslednjih 15 godina. Po osnovu akciza, PDV-a i ostalih poreza od dolaska u Srbiju do danas ova kompanija je u budžet uplatila 6,5 milijardi dolara. Preko 900 zaposlenih direktno i više od 3000 indirektno zaposlenih. Želim da im čestitam 15 godina uspešnog rada u Srbiji i kao predsednica Vlade da >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << im kažem jedno veliko hvala  za sve što rade za Niši za sve što rade za Srbiju” – rekla je danas predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić koja je  posetila kompaniju Filip Moris u Nišu, povodom obeležavanja 15 godina  od kada je ovaj globalni lider u duvanskoj industriji privatizovao „Duvansku industriju Niš“ .

Ona je rekla da je Kompanija Filip Moris  drugi najvećih poreski obveznik u zemlji i u ukupnim poreskim prihodima državnog budžeta učestvuje sa više od pet odsto.  

Akvizicija ove najveće domaće fabrike duvana i dalje važi za jednu od najuspešnijih privatizacija i najvećih direktnih stranih investicija u Srbiji do sada.

Kompanija Filip Moris je u septembru 2003. godine privatizovala najveću srpsku fabriku duvana i u tom periodu to je bila najveća direktna strana investicija. Sa početnim ulaganjem od 520 miliona dolara Filip Moris je i do danas ostao u top 10 najvećih stranih investitora, i najveća američka investicija u zemlji.

Aleksandar Jakovljević, generalni direktor kompanije Filip Moris za Jugoistočnu Evropu,  obraćajući se novinarima ponovio je da je kompanija Filip Moris od dolaska u Srbiju do danas uložila više od 850 miliona dolara u modernizaciju i razvoj proizvodnje i da namerava da nastavi sa investicijama kako bi se ispratio stabilan i konstantan trend rasta potražnje za ovim niškim proizvodima širom sveta.

„Činjenica da smo izvoz povećali 40 puta u odnosu na pre deset godina i da je čak četiri od pet, svih cigareta danas proizvedenih u Nišu namenjeno plasmanu na 50 tržišta širom sveta, najbolji je dokaz kvaliteta ove investicije, naše fabrike i naših 900 zaposlenih“, rekao je Jakovljević.

Kompanija Filip Moris danas predstavlja najveću duvansku kompaniju u zemlji, lidera na tržištu konvencionalnih cigareta, ali i na tržištu inovativnih proizvoda koji zagrevaju, a ne sagorevaju duvan. “Cilj nam je da nastavimo da investiramo i razvijamo sve segmente našeg poslovanja kako bismo takvu poziciju zadržali”, zaključio je generalni direktor kompanije Aleksandar Jakovljević.

Broj izvoznih tržišta u ovom periodu povećan je sa tri na oko 50 izvoznih destinacija.

U poslednje tri godine u kompaniju je uloženo 44 miliona dolara zaključno sa proizvodnim sistemom za upravljanje gotovim proizvodima u koji je uloženo 3 miliona dolara.  Obišavši sa rukovodstvom kompanije ovaj  novi, nedavno pokrenuti sistem , premijerka Ana Brnabić izjavila je da Vlada Srbije nastavlja sa unapređenjem poslovnog okruženja kako bi „kompanije poput Filip Morisa nastavile uspešno da posluju u Srbiji, ostvaruju odlične poslovne rezultate i zapošljavaju naše radnike i angažuju domaće kompanije kao kooperante“.

Brnabić je na kraju posete uputila apel rukovodstvu kompanije da „deo svojih istraživanja na polju alternativnih duvanskih proizvoda usmeri u našu zemlju. Inovacije i istraživanje i razvoj su važni za modernizaciju naše ekonomije i ubrzanje ekonomskog rasta“.

PMI je vodeća međunarodna duvanska kompanija, sa šest od 15 najvećih međunarodnih brendova na svetu, koji se prodaju na preko 180 tržišta. Pored proizvodnje i prodaje cigareta, uključujući Marlboro, vodeći globalni brend cigareta, i drugih duvanskih proizvoda, PMI je angažovan u oblasti razvoja i komercijalizacije proizvoda sa potencijalno smanjenim rizikom (Reduced-Risk Products). PMI koristi ovaj termin za proizvode koji imaju potencijal da smanje individualni rizik i škodljivost po stanovništvo u poređenju sa pušenjem cigareta. Zahvaljujući multidisciplinarnim kapacitetima razvoja proizvoda, najsavremenijim proizvodnim objektima i vodećim naučnim istraživanjima u svom sektoru, PMI za cij ima da ponudi asortiman RRP proizvoda koji zadovoljavaju širok spektar sklonosti odraslih pušača i strogu zakonsku regulativu.

PodeliteFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.