Albanci traže srpske pasoše

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jan.2011, 12:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Albanci traže srpske pasoše

BEOGRAD -

Gradskoj upravi u Vranju, gde su od 1999. godine prebačene matične knjige četiri opštine Kosovskog pomoravlja, dnevno se obrati oko 150 građana sa Kosova, većinom Albanaca, zainteresovanih za dobijanje ličnih dokumenata Srbije, izjavio je danas načelnik gradske uprave Nebojša Ljubić.

Ljubić je agenciji Beta rekao da žitelji opština Gnjilane, Novo Brdo, Vitina i Kosovska Kamenica najčešće podnose zahteve za izvode iz matične knjige rođenih, venčanih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i potvrde o prebivalištu i državljanstvu da bi mogli da dođu do ličnih dokumenata i pasoša.

"Dnevno iz ovih opština dobijamo i do 150 zahteva i to ne samo od Srba i Roma nego velikom većinom od Albanaca koji su zainteresovani da imaju srpska dokumenta, lične karte i pasoše za koje potrebnu dokumentaciju dobijaju kod nas a zahtev podnose u Beogradu", rekao je Ljubić.

Dodao je da za lične dokumente imaju pravo da konkurišu oni građani iz ove četiri opštine koji su rođeni do 1999. godine, mada je moguć i upis onih koji su rođeni kasnije uz naknadni upis i dokumentaciju UNMIK-a.

"Interesovanje za srpske dokumente je veliko i zato je Grad Vranje uz pomoć UNHCR-a nedavno izvršio kompjuterizaciju matičnih knjiga iz ove četiri opštine i vise od 1,2 miliona dokumenata je uneto u elektronsku bazu podataka, pa sada se izvod iz matične knjige, potvrde o državljanstvu, prebivalištu, dobijaju u istom danu", kazao je Ljubić.

Prema njegovim rečima, Grad Vranje je zbog velikog interesovanja za dokumente iz matičnih knjiga i Srba i Albanaca iz četiri kosovske opštine formirao uslužni centar u zgradi u Nemanjinoj ulici u Vranju, u kojoj se nalazi i Policijska uprava Gnjilane, što ubrzava proces dobijanja dokumenata.
Pogledaj vesti o: Vranje

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Albanci masovno uzimaju srpska dokumenta

Izvor: Mondo, 24.Jan.2011

Gradskoj upravi u Vranju dnevno se obrati oko 150 građana sa Kosova, većinom Albanaca, zainteresovanih za dobijanje ličnih dokumenata Srbije.

Nastavak na Mondo...

Dnevno 150 Albanaca sa Kosova traži srpska dokumenta

Izvor: Blic, 24.Jan.2011

Gradskoj upravi u Vranju, gde su od 1999. godine prebačene matične knjige četiri opštine Kosovskog pomoravlja, dnevno se obrati oko 150 građana sa Kosova, većinom Albanaca, zainteresovanih za dobijanje ličnih dokumenata Srbije, izjavio je danas načelnik gradske uprave Nebojša Ljubić. ..Ljubić...

Nastavak na Blic...

Prošle godine sklopljeno 76 brakova

Izvor: IstocnoSarajevo.net, 25.Jan.2011, 00:56

U Administrativnoj službi opštine Istočno Novo Sarajevo tokom prošle godine sklopljeno je 76 brakova, za 16 više nego 2009. godine, potvrđeno je u nadležnom opštinskom odjeljenju. Prema evidenciji iz matičnih knjiga, nijedan od ovih brakova nije razveden, rekla je Srni matičar u opštini Istočno...

Nastavak na IstocnoSarajevo.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.