Zgaze čoveka, pa dobiju uslovnu kaznu

Izvor: Blic, 30.Maj.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zgaze čoveka, pa dobiju uslovnu kaznu

Tri godine sam učila svoju dvadesetogodišnju ćerku da ponovo prohoda i propriča. Praktično, čupala sam je iz sveta mrtvih u koji ju je odvela bahatost nesavesnih vozača - kaže Spasa T, majke devojke koja je pre četiri godine bila žrtva teške saobraćajne nesreće. Povrede koje je tada zadobila napravile su od nje trajnog invalida. Prekinut fakultet, prekinuto druženje, prekinut normalan život.Vozač koji je skrivio nesreću u kojoj je V. T. stradala osuđen je, kao u većini u ovakvim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << slučajevima, na uslovnu kaznu.

Spasa T. je samo jedan u nizu Novosađana koji su nezadovoljni blagim kaznama nesavesnim vozačima optuženim za teška dela protiv bezbednosti saobraćaja. Za nesreću u kojoj joj je ćerka teško povređena, a u kojoj je učestvovalo više osoba, osuđena je Srbislava M, ćerka uticajnog čoveka bliskog vojnim struktura. Devojka je osuđena na godinu dana uslovne robije, dok ostali učesnici, kako tvrdi majka, nisu bili ni procesuirani.

- Bilo je bolno slušati sve te laži i očigledne propuste tokom sudskog postupka. Vređalo me je laganje koje sam morala da slušam, dok mi je nepokretna ćerka ležala u bolnici, gde su je upravo oni smestili - kaže Spasa, koja je par puta ulagala žalbe zbog povrede krivičnog postupka. I pored svega, presuda je ostala nepromenjena. Svi učesnici nesreće su nastavili sa normalnim životima, izuzev njene ćerke koja je ostala trajni invalid. Blagu kaznenu politiku novosadskog Opštinskog suda u ovakvim slučajevima malo ko želi da komentariše. Većina sudija se poziva da su radile po zakonu, mada se neke presude ne bi mogle svrstati pod striktno slovo zakona. Za izricanje uslovne presude u teškim saobraćajnim nesrećama sa smrtnim ishodom moraju da postoje izuzetne olakšavajuće okolnosti. Kada su u pitanju teške telesne povrede, u Novom Sadu se uglavnom izriču uslovne osude.

- Zakon je u tom slučaju vrlo jasan i precizan. Uslovne kazne se izriču kada postoje izuzetne olakšavajuće okolnosti po optuženog, odnosno, ukoliko je i sam teško povređen ili je u toj nesreći izgubio nekog bliskog. Takođe, u većini slučajeva se kao olakšavajuća okolnost uzima i činjenica da je i sam oštećeni svojim ponašanjem izazvao opasnu saobraćajnu situaciju - objašnjava advokat Dragoljub Martinović. On je istakao da su sudovi u okolini Novog Sada vrlo strogo pridržavaju zakona, i da među njima vlada praksa bezuslovne kazne. Nažalost, roditelji četrnaestogodišnjeg Luke Sinobada na kojeg je krajem septembra autom naleteo Dejan Đurić, hirurg Instituta za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici, nemaju ovakav stav kada je u pitanju novosadski sud. Pored šokantne presude kojom je Đurić kažnjen uslovnom osudom, roditelji su još više bili šokirani njenim obrazloženjem. Činjenicu da je hirurg u večeri kada je naleteo na njihovog sina vozio prebrzo, pod uticajem alkohola i da je, iako lekar po struci, ostavio teško povređenog dečaka da leži na ulici, sud očigledno nije smatrao dovoljno otežavajućim okolnostima.

- Obrazlažući presudu, sudija Zdravka Pisarević je rekla da se uzda u ljudskost optuženog lekara i da ovo treba da mu bude preobražaj u životu u kom da treba da se okrene sebi, lečenju i pomaganju pacijentima. Ona je navela i da smatra da zatvor nije rešenje, kao i da Luki neće pomoći što će okrivljeni biti u zatvoru - priča Sandra Sinobad, dečakova majka. Na ovakvu presudu roditelji su najavili žalbu višim instancama, a u toku je i parnični postupak za nadoknadu štete. Sedam meseci nakon nesreće, u kojoj je zadobio teške povrede glave, Luka i dalje ima probleme sa govorom i glavoboljom, a bori se i sa fizičkim oštećenjima leve strane tela.

- Sve mi se čini da je ovakva presuda poruka ljudima da mogu da rade sta hoće i da će proći nekažnjeno, jer on je izašao nasmejan iz sudnice, a mi smo izašli kako smo već mogli - kaže ogorčena majka malog Luke.

Izazovu udes, pa pobegnu

Tvrdnjama da blage kazne doprinose manjoj odgovornosti vozača ide u prilog i činjenica da se u gradu sve češće dešava da vozači koji su izazvalu nesreću pobegnu sa mesta nesreće. Čak i kada budu privedeni i osuđeni, najviše što može da im se dogodi je da na par godina ostanu bez vozačke dozvole i da budu pod uslovnom usudom. Već za godinu, dve mogu da nastave sa svojim životima. Što se ne može reći i za njihove žrtve.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.