Žene koje su dale krv sto puta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Apr.2015, 15:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žene koje su dale krv sto puta

U sadašnjem svetu, gde je tempo življenja brz i surov, čini se izgubili smo osećaj šta znači biti human, i pomoći onima kojima treba. Priča koja dolazi iz Novog Sada služi kao ohrabrenje, ali i putokaz, kako svojim delima pomoći drugima, a možda i spasiti nečiji život.

One su majke, supruge, humanistkinje, može se reći i heroine našeg grada, pokrajine, države. Svetlana Bakić, i Magdalena Seleši su žene koje su do sada dobrovoljno dale krv skoro stotinu puta.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
"Krv sam davala 97 puta do sada, prvi put sam dala u martu 1975. godine dala krv. Lep je osećaj dati krv jer pomogneš nekome, i jako je lepo čuti kad kažu Novi Sad je imao krvi, jer smo i među najboljim davaocima u Srbiji", rekla je za RTV Svetlana Bakić.

Magdalena Seleši do sada je 96 puta dala krv, a počela je još u srednjoj školi.

"Iskreno da kažem počela sam zbog slobodnih dana. Pretpostavljam da većina školaraca zato počne da daje krv. Međutim, kasnije postajemo svesni za čega se ta krv u stvari koristi, i da je svaki dan potrebna bolesnima", poručila je ona.

Svetlana i Magdalena članice su "Izvornog kluba 100". Njega čine Novosađani koji su 100 i više puta dali krv. Taj klub dobrovoljnih davalaca krvi osnovan je 1997. godine.

"Mi nismo stručnjaci, mi smo samo dobrovoljni davaoci krvi iz raznih delova gradskih aktivnosti i onda smo uveli i pomažuće članove. Za medicinske stvari, za ekonomske, za pravne", rekao je predsednik kluba Miodrag Đukić.

U Zavodu za transfuziju krvi Vojvodine dobili smo informaciju da su Novosađani, odnosno Vojvođani, veoma aktivni davaoci, i da je Vojvodina snabdevena sa dovoljnim količinama krvi. Iako je takva situacija, na građane se apeluje da dođu na program afereze, odnosno izdvajanja trombocita.

"Izuzetno konforno, bezbedno, zatvoren sistem sve apsolutno. Tako da ako ih nekad zamolimo da idu na trombocit aferezu, a ne da daju punu krv, ja se nadam da će prihvatiti", rekao je dr Gradimir Dimitrijević  iz Zavoda za transfuziju.

Ljudi se pomažući drugima osećaju korisnim, a baš na to se svodi ova naša priča. Zato preporučujemo svima da slede primer ovih ljudi, kao i da prate obaveštenja Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine, gde mogu saznati koje su krvne grupe potrebne u datom trenutku.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.