Žene bečejskog Prela šiju maske i besplatno ih dele sugrađanima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Mar.2020, 14:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žene bečejskog "Prela" šiju maske i besplatno ih dele sugrađanima

Članice sekcije "Prelo" koje deluju u sastavu Kulturno-umetničkog društva "Đido" u Bečeju, počele su da šiju maske za višekratnu upotrebu, koje besplatno dele sugrađanima.

U nedostatku zaštitne opreme, Svetlana Glavaški, Stefanija Bugarski, i Nada Sretenović svoje slobodno vreme preusmerile su na radionicu za izradu platnenih maski.

Članica KUD-a "Đido" Svetlana Glavaški, koja je svoj kuhinjski prostor pretvorila u pravu malu radionicu, kaže da je do sada >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sašila oko 200 maski i dodaje da nekad i do ponoći ostane za šivaćom mašinom.

Glavaški zajedno sa volonterkom mobilnog tima Stefanijom Bugarski, pored klasičnih, pravi i dvoslojne maske, duplo šivene, koje sadrže i džep predviđen za stavljanje maramice natopljene dezinfekcionim sredstvom.

Bugarski kaže da priprema mustru za maske, pravi falte, seče rakice i dodaje da se uz pomoć više posla uradi za kratko vreme.

U porodičnoj kući Sretenović, Bečejka Nada, koja inače pripada penzionerskoj grupi "Đida", vredno izrađuje zaštitne maske.

Napravila je više od 130 maski za ceo komšiluk i kaže da radi i danju i noću.

"Noću štrikam čarape za folklor, danju pravim maske", kaže Sretenović.

Maske za višekratnu upotrebu moguće je napraviti od pamučnih materijala, šifona, puplina, koji su zadovoljavajuće gustine i koje je moguće iskuvati, radi održavanja higijene i dezinfekcije maski.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.