Zaštita privatnosti važna za kvalitet života

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Nov.2017, 17:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaštita privatnosti važna za kvalitet života

Bez efikasno zaštićene privatnosti, nema kvalitetnog života u slobodi, poručio je danas pokrajinski zaštitnik građana Zoran Pavlović na početku dvodnevne naučne konferencije "Sloboda, bezbednost: pravo na privatnost", u Novom Sadu.

"Živimo u vremenu koje obiluje neizvesnostima, dramatičnim pretnjama, sukobima, usponom fundamentalizma, terorizmom, brojnim migracijama, strahom od katastrofa, organizovanog kriminala i neizvesne budućnosti. Prisutnu nesigurnost samo pojačava >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zastrašujuća moć tehnologije, pred kojom naša privatnost kao da ostaje bez efikasne zaštite. U takvoj situaciji i ne čudi što je veliki broj ljudi spreman da bezbednost pretpostavi slobodi", rekao je Pavlović.

Pokrajinski ombudsman je upozorio da je odnos između slobode i bezbednosti pun napetosti i da je iluzija verovati da se ta napetost neće reflektovati i na našu privatnost, saopšteno je iz kancelarije pokrajinskog ombudsmana.

Konferenciju "Sloboda, bezbednost: pravo na privatnost", organizuju Pokrajinski zaštitnik građana i beogradski Institut za kriminološka i sociološka istraživanja.

Uspešan rad učesnicima konferencije poželeli su i Ištvan Pastor, predsednik Skupštine AP Vojvodine, Dušan Nikolić, rektor Univerziteta u Novom Sadu i Dušan Bilandžić, specijalni savetnik u Kancelariji šefa Misije OEBS-a u Srbiji, a pismo podrške uputila je i Vesna Ilić Prelić, predsednica Ustavnog suda Srbije.

Pastor je podsetio da je pravo na privatnost važno zato što je ono rodno mesto čoveka kao političkog subjekta, koji se, kao takav, na ovim prostorima "rodio" pre 269. godina, za vreme opsežnih reformi Marije Terezije. Tada su, naime, podanici uz privatno ime dobili javno prezime i na imovinu kućni broj. Tek od tog trenutka, naglasio je Ištvan Pastor, čovek postaje javni politički subjekt i oslonac građanske i pravne države.

Konferencija će biti organizovana u dva tematska bloka - Sloboda i pravo na bezbednost i Pravo na privatnost - krivičnopravni aspekti, a učestvuje 26 izlagača.

Sutra će se rad nastaviti izlaganjem Milana Škulića i Jovana Ćirića, sudija Ustavnog suda Srbije, te Marine Carić, sa Pravnog fakulteta Sveučilišta u Splitu.

Nakon toga biće organizovan okrugli sto na temu "Pravo na privatnost iz ugla ljudskih prava i sudske zaštite", navodi se u saopštenju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.