Zalihe krvi na minimumu, apel građanima da dobrovoljno daju krv

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Nov.2021, 18:42

Zalihe krvi na minimumu, apel građanima da dobrovoljno daju krv

Sve zalihe krvi su na minimumu, kažu u Zavodu za transfuziju krvi Vojvodine i apeluju na sve zdrave građane da im izađu u susret i da se u što većem broju odazovu dobrovoljnom davanju.

Zbog aktuelne epidemijske situacije, smanjen je odziv davalaca krvi, a samim tim su i rezerve svih krvnih grupa u Vojvodini izuzetno niske. Sa druge strane, potrebe su sve veće.

“Povećane su potrebe za jednicama krvi, novotvorena bolnica na Mišeluku takođe je jedan od potrošača >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << svih krvnih grupa i svih komponenata krvi, a KCV konstantno vrši operativne zahvate bez zastoja i naravno za celu Vojvodinu su potrebne veće količine krvi”, kaže Zorica Bjelić iz Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine.

Oni koji su primili Fajzer ili Sinofarm, krv mogu da daju krv odmah, dok vakcinisani Sputnjikom ve ili AstraZenekom, davanje krvi treba da odlože na dve nedelje. Nevakcinisani, takođe mogu da doniraju krv, ukoliko su zdravi.

“Trenutno je bitno da nema nikakvih respiratornih infekcija, da je prošlo bar 28 dana ukoliko je neko preležao kovid i nema sada nikakve simptome, da nije bilo upale pluća, kao i oni opšti uslovi da budu zdravi, da imaju od 18 do 64 godine da nemaju terapiju”, napominje Bjelić.

Krv se može dati svakim radnim danom od 7 do 19 časova, i svake prve subote u mesecu od 8 do 12 sati u Zavodu za transfuziju krvi Vojvodine. Pored toga, mobilne ekipe su raspoređene i u mestima širom pokrajine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.