Džonsonu blokada i u Gornjem domu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Sep.2019, 06:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Džonsonu blokada i u Gornjem domu

Gornji dom britanskog parlamenta usvojio je danas predlog zakona koji premijera Borisa Džonsona obavezuje da traži odlaganje Bregzita kako bi se izbegao izlazak iz EU bez sporazuma Londona i Brisela, ali se Džonson i dalje nada da prevremeni izbori mogu doprineti rešenju višemesečne političke krize.

Tekst, koji su poslanici donjeg doma usvojili u sredu, može dobiti zakonsku snagu samo ako ga u ponedeljak odobri kraljica Elizabeta II.

Svrha tog zakona je da se >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Bregzit, koji je najavljen za 31. oktobar, odloži za tri meseca, ako Džonson do 19. oktobra ne usaglasi sporazumni razlaz sa Evropskom unijom.

Premijer Džonson koji bi, prema ranijim izjavama "radije umro nego odgodio Brexit", nada se da će opozicija usvojiti njegov zahtev da se sredinom oktobra organizuju prevremeni izbori.

Džonson veruje da bi nakon vanrednih izbora mogao da dobije većinu za izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz EU 31. oktobra jer je, preuzimajući funkciju premijera, razlaz sa EU najavio u opciji "sa ili bez sporazuma".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.