Za navodnjavanje potrebno sistemsko rešenje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Avg.2017, 15:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za navodnjavanje potrebno sistemsko rešenje

Prema najavama iz Ministarstva poljoprivrede, polovinom avgusta trebalo bi da otpočnu radovi na četiri gradilišta sistema za navodnjavanje na prostoru Vojvodine, a potom će biti otvoreno još sedam takvih gradilišta na području Srbije.

Podsećamo, kompanija "Al Avafeda" iz Ujedinjenih Arapskih Emirata planira da uloži 23 miliona evra u navodnjavanje oko 7.000 hektara u Vojvodini, dok Srbija ima odobren budžet od 100 miliona dolara iz kreditne linije koja se popularno naziva >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << "Abu-Dabi fond", a koji je namnjen upravo realizaciji projekta izgradnje sistema za navodnjavanje.

U okviru najavljenog projekta, sever Banata i postojeća kanalska mreža Dunav – Tisa – Dunav trebalo bi da budu deo regionalnog podsistema.

Informacije o ozbiljnim ulaganjima u sisteme za navodnjavanje više su nego dobrodošle, pogotovo u aktuelnom tropskom periodu koji će prouzrokovati znatno smanjenje prinosa svih poljoprivrednih kultura.

Procenjuje se da je sistemima za navodnjavanje u Vojvodini trenutno obuhvaćeno tek oko 50.000 hekatara što je neznatan procenat u odnosu na raspoložive površine, a ni sever Banata ne može se pohvaliti boljim skorom.

Poljoprivredni stručnjaci i poljoprivrednici sa severa Banata ipak dodaju da je za ozbiljnije povećanje broja navodnjavanih hektara neophodno dugoročnije, sistemsko rešenje.

"To mora biti program koji će slediti i sve naredne Vlade, i ne samo Vlade nego i buduće generacije. To je ogroman posao, to je na neki način osnovna žila kucavica za Vojvodinu", kaže Ratko Rožić, agronom.

Poseban segment tog problema odnosi se na neophodnost ukrupnjavanja gazdinstava, kako bi ulaganja imala pravi efekat.

"Trebalo bi da se sve to uradi, ali pre svega trebalo bi u Kikindi uraditi komasaciju, kako bi poljoprivrednici na jednom mestu dobili veće površine zemlje. To je jedan od osnova da konkurišemo za kredite i nabavku neophodne opreme", kaže Branislav Kockar, "Kaldarica" iz Kikinde.

Prema rečima kikindskih poljoprivrednika, najavljeni projekat Regionalnog podsistema trebalo bi da podrazumeva uređenje postojeće i izgradnju dodatne kanalske mreže kojom se obezbeđuje voda do svake parcele:

"Već imamo kanalsku mrežu koja praktično i nije u funkciji. Nemamo ni kanala za navodnjavanje jer su postojeći zapravo kanali za odvodnjavanje. Skeptičan sam da su to još uvek samo priče, bojim se da ne bude još jednom skupljanje političkih poena. Skeptičan sam da će sprovođenje te ideje u praksi ići jako teško", kaže Radovan Munćan, poljoprivrednik iz Kikinde.

U takozvanim mikrosistemima za navodnjavanje neophodno je obezbediti dovođenje vode do njiva, kako one kanalske, tako i kopanje bunara, što opet iziskuje dodatna ulaganja.

Poljoprivrednici sa severa Banata naglašavaju da su manjim poljoprivrednim gazdinstvima teško dostupni krediti za nabavku opreme. Ovogodišnja suša, kao i najava tropskih leta narednih godina trbalo bi da budu dovoljna opomena.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.