Za 1,5 miliona radnika pomoć od 48.000 dinara, pomoć i nezaposlenima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Mar.2021, 11:44

Za 1,5 miliona radnika pomoć od 48.000 dinara, pomoć i nezaposlenima

Država će obezbediti pomoć od tri puta po pola minimalne zarade za 1,5 miliona radnika, što je ukupno 48.000 dinara, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali.

Mali je gostujući na Prvoj istakao da je to velika pomoć koju obezbeđuje država.

Takođe, podseća da zvanični podaci pokazuju da Srbija ima najmanji pad BDP-a u Evropi, kao i da je Republički zavod za statistiku juče objavio da je pad BDP-a u četvrtom kavrtalu 2020. iznosio 1,1 odsto u odnosu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na isti period 2019.

"Juče je Zavod za statistiku izašao sa poslednjim podacima za 2020. godinu, to je ono o čemu je predsednik Vučić govorio kada je pričao da smo najbolji u Evropi. To se nikad nije desilo. Mnoge razvijenije zemlje od nas mnogo su više pale. Mi smo u 2020. godini imali stopu nezaposlenosti od devet odsto", rekao je Mali za Prvu.

Ističe da smo apsolutno zadržali stabilnost naših javnih, finansija kao i da Srbija sve lekove i medicinsku opremu plaća na vreme i da ih zato imamo mnogo.

Prema njegovim rečima, upkos pandemiji prosečne plate rastu i možda smo jedina zemlja u Evropi koja je krenula sa povećanjem plata, penzija, minimalne zarade.

"Očekujući otvaranje globalne ekonomije, kako ide vakcinacija, mislim da je Srbija dobro pozicionirala sebe kada je reč o rastu", rekao je Mali, i dodao da smo jasno definisali dva prioriteta: borbu za spas ekonomije i borbu za živote i zdravlje građana.

Nije problem i da se država zaduži ako treba, ali da sačuvamo svako radno mesto", dodao je.

"Svi zajedno smo prošli kroz reforme od 2014. godine. Prosečne plate rastu, čak i sada u ekonomskoj krizi", rekao je Mali i dodao da prvi i drugi paket iznose 704 milijarde dinara, dodajući da je treći paket vredan 250 milijardi dinara.

Ministar je pokazao koje sve elemente sadrži paket pomoći koji sleduje građanima i privredi.

Radi se o tri puta po pola minimalne zarade za 1,5 miliona radnika, što je ukupno 48.000 dinara.

"Pomoći ćemo i turizmu i ugostiteljstvu koji će dobiti još jedan minimalac", kazao je Mali.

Takođe, gradski hoteli dobijaju 350 evra po krevetu i 150 evra po smeštajnoj jedinici. Prošle godine je 312 hotela dobilu tu pomoć.

Mali je ukazao na to da smo napravi način strukturirali prošla dva programa.

"Na sve to se ide sa podrškom građanima. Dva puta po 30 evra u maju i novembru za sve punoletne koji se prijave. U dodatnih 50 evra ide penzionerima u septembru. Oni ne treba da se prijavljuju, automatski će dobiti već prve nedelje maja prvih 30 evra, a u septembru 50 evra ", rekao je Mali

On je podsetio da se prošle godine 6,1 milion građana Srbije prijavio za pomoć od 100 evra.

"Prijavljivanje za novu pomoć kreće 28. aprila, kao i prošle godine - preko kol centra ili portala Trezora Republike Srbije", rekao je ministar.

Prijavljivanje traje do maja, dakle ko napuni 18 godina između maja i novembra - ne može da se prijavi, objasnio je.

"Razgovaramo sa Ministarstvom poljoprivrede, da vidimo da li je neophodno podržati individualne poljoprivredne proizvođače. Nemojte da brinete, mi ćemo da pomognemo", rekao je Mali.

Za par dana pomoć i nezaposlenima  

Ministar finansija Siniša Mali najavio je danas da će u narednih nekoliko dana biti doneta odluka da li će se i na koji način pomoći nezaposlenima, to jest građanima koji su ostali bez posla tokom pandemije.

"Razmišljamo o tome, predsednik Aleksandar Vučić je sa time izašao pre par dana, razmišljamo sad na koji način i pod kojim uslovima možemo da pomognemo i onima koji su ostali bez posla tokom pandemije", rekao je Mali gostujući na Prvoj.

U narednih par dana imaćemo stavi i po tom pitanju, precizirao je Mali.

Istakao je da i to pokazuje da država ne zaboravlja nikoga i da želi da pomogne svima kojima je pomoć potrebna.

Penzioneri ne moraju da se prijavljuju za dobijanje 110 evra

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da penzioneri neće morati da se prijavljuju za dobijanje pomoći od po 30 evra u maju i novembru, niti za dodatnih 50 evra u septembru.

"Kao i prošle godine kada su građani dobijali po 100 evra pomoći, nije bilo potrebno da se naši najstariji sugrađani prijavljuju ni na koji način. Oni će automatski dobiti već prve nedelje maja prvu pomoć od 30 evra", rekao je Mali gostujući na Prvoj.

Podsetio je da je prošle godine 6,1 miliona građana dobio pomoć od 100 evra iz budžeta.

Mali je rekao da prijavljivanje za novu pomoć kreće 28. aprila, kao i prošle godine preko kol centra ili portala Trezora Republike Srbije.

Prijavljivanje traje do maja, tako da ko napuni 18 godina između maja i novembra ne može da se prijavi, objasnio je Mali.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

MINISTAR MALI UZEO MARKER I IZAŠAO NA TABLU: Pogledajte šta je pisao! Za 1,5 miliona radnika pomoć od 48.000 dinara

Izvor: Kurir, 02.Mar.2021

On je podsetio da se prošle godine 6,1 milion građana Srbije prijavio za pomoć od 100 evra

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.