Vučić: Po treći put napadnut mir, pitam EU od čega više za se uzdržimo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Sep.2018, 21:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Po treći put napadnut mir, pitam EU od čega više za se uzdržimo

Po treći put od 26. marta na apsolutno neprimeren način ugrožen je mir, napadnut mir i pokušano da se od Srbije dobije odgovor koji bi Priština mogla da iskoristi, zajedno sa jednim delom međunarodne organizacije, da satanizuju Srbije, rekao je večeras u vanrednom obraćanju javnosti predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

To su, istakao je, učinili bez bilo kakvog prava i suprotno Briselskom dogovoru i sporazumu i pokušali na svaki način da pokažu da ih ti sporazumi ne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << obavezuju i, još gore, da imaju podršku pre svega svojih zapadnih saveznika.

U operaciji je učestvovalo između 110 i 130 pripadnika kosovskih bezbednosnih snaga, svi Albanci, svi pod dugim cevima, a zauzeli su pristupne saobraćajnice i sve objekte u blizini Gazivoda, brutalno maltretirali više lica, a četvori držali kao taoce.

"Oni nemaju šta da traže na severu Kosova sa dugim cevima", rekao je Vučić.

Da li i šta znače dogovori u EU i sa NATO?

Predsednik Srbije zapitao je večeras šta uopšte znače dogovori sa EU i sa NATO, ako ih Priština ne poštuje.

Poziv Srbima da napuste barikade kod Gazivoda

Vučić je pozvao Srbe sa Kosova i Metohije da budu mirni i zamolio Srbe iz Zubinog Potoka i Kosovske Mitrovice da napuste barikade, i da se vrate kućama.

"Molim ih, nemam prava da zahtevam, da to učine i da i ubuduće uvek pitaju svoju državu Srbiju, da razgovaraju sa nama i da se ponašamo dostojanstveno, ozbiljno i odgovorno", rekao je Vučić.

Naoružani Albanci na severu Kosova, po dogovoru koji smo postigli, mogu da se pojave samo uz ispunjenje dva uslova: uz odobrenje NATO i uz punu saglasnost lokalne srpske zajednice, rekao je Vučić.

"Ne znam da li su imali saglasnost NATO, a drugi uslov je u potpunosti pogažen. Niko Srbe nije pitao, niko ih nije obavestio", rekao je srpski predsednik.

Da li to znači, upitao je, da dogovori koje postižemo u Briselu, ne samo u EU, već i sa NATO, vrede dok traje pres konferencija, a posle ništa.

Ili ćemo imati još 15 ovakvih akcija u kojima je samo pitanje trenutka kad će neko da strada, zapitao je Vučić.

Podsetio je da je Kfor u prvom saopštenju rekao da nema informacije o prisustvu ROSU, u trenutku kada je već svima bila poznata informacija da su oni u okolini Gazivoda.

Pogaženi Briselski sporazum, 1244, kumanovski...

Današnjim aktom specijalnih jedinica ROSU pogaženo je više međunarodnih sporazuma, dogovora i dokumenata, rekao je Vučić.

Prekršen je član devet prvog briselskog sporazuma koji uređuje lanac komandovanja, i to tako što Srbi ni na koji način nisu bili obavešteni o toj vojnoj akciji, pri čemu su svih 110 do 130 pripadnika ROSU bili Albanci, a koji nisu imali veze s kosovskom policijom sever, niti sa regionalnom komandom koju inače vodi Srbin.

Takođe, dogovoreno je da će regionalni komandir sarađivati s drugim komandantima, a ni to nije poštovano, jer niko od komandanata srpske nacionalnosti nije obavešten o akciji.

Pogaženi su još Sporazum o slobodi kretanja, Rezolucija 1244 , na koju se ne obaziru ni Albanci, ali ni njihovi zapadni saveznici.

I , konačno, pogažen je sporazum vojnotehnički i to u vise tačaka, posebno u delu koji se odnosi na ulogu Kfora, rekao je Vučić.

Gospodo iz Brisela, od čega više da se uzdržimo?

Vučić je dodao da se danas videlo da srpski narod nema na koga da se osloni osim na sebe i svoju državu i upitao EU od čega to Srbi više treba da se uzdrže.

"Danas se videlo da srpska suza nema roditelja, da moramo sami o sebi da brinemo, da naš narod nema na koga da se osloni, osim na sebe i svoju srpsku državu", rekao je Vučić i dodao da je reakcija EU takva da je radije ne bi komentarisao.

"Pozvali su na uzdržanost sve strane. Od cega da se uzdržimo - je moje pitanje za EU. Molim Mogerini, Kocijančič...sve, da mi kažu od čega da se uzdržimo, šta smo uradili? Otvorio sam fabriku u Nišu, radovali smo se našim ekonomskim uspesima", rekao je Vučić.

Upitao je i šta su to Srbi uradili Albancima i čime su ih uvredili i naterali da pogaze sve sporazume.

"Od čega da se uzdržimo? Kažite mi, gospodo iz Brisela, od čega više da se uzdržimo? Ili bi trebalo vi da se uzdržite makar od licemerja, ako možete", dodao je Vučić.

"Od čega da se uzdržimo? Evo i danas ista poruka, a od čega da se mi uzdržimo, od praćki kojima su Srbi hteli da se suprotstave dugim cevima, a nisam ni praćke video", primetio je.

Inače, u poslednja dva meseca, na temu šta smo sve prošli, između ostalog, Vučić je naveo obećanje Haradinaja da više na administrativnoj liniji neće biti fizičke prepreke, da će biti kamere, ali ne i fizičke prepreke, niti fizičke kontrole.

Naveo je i izjave albanskih ministara o otvaranju granice između Kosova i Albanije, najavu ujedinjenja svih Albanaca, pa i Kurtijevu ideju o nekoj vrsti federacije, Raminu izjavu o zajedničkoj spoljnoj politici, čak možda s jednim predsednikom, koji bi pokazao jedinstvo svih Albanaca.

Pomenuo je i da su predlagali carinsku uniju Kosova i Albanije, zajedničke sednice vlada u Prisitni i Tirani, te Ćosjinu izjavu da glavni cilj Albanaca mora biti ujedinjenje Albanije i Kosova.

Konačno, kako je naveo, na Kosovu je proslavljen Dan Albanije:

"Obratite pažnju, dan druge države, kao nacionalni praznik, a nama, dodao je, i dalje poruka da se uzdržimo. Od čega da se uzdržimo, ponovo pitam pre svega njihove zapadne saveznike!", pitao je Vučić.

Cilj upada ROSU - "novo ravnotežno stanje" na Kosovu i Metohiji

Vučić je rekao da akcijom ROSU na Gazivodama neko želi da napravi "novo ravnotežno stanje" i pokaže da je prisustvo specijalnih albanskih jedinica na severu KiM normalno, iako je suprotno Briselskom sporazumu.

"Neko želi da napravi novo ravnotežno stanje, da se pokaže potpuno normalno prisustvo naoružanih albanskih specijalaca na severu KiM suprotno Briselskom dogovoru i da to više ne bude vest. Ako se ovo desi još tri puta, više neće biti vest ni za Srbe na severu KiM", rekao je Vučić.

U Moskvi sa Putinom prioritetno o Kosovu i Metohiji

Vučić je najavio da će tokom sastanka sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, kroz nekoliko dana u Moskvi, razgovarati o svim važnim pitanjima za Srbiju, a da će prioritet u razgovoru biti situacija na Kosovu i Metohiji.

Dodao je i da su tokom današnjeg dana o svemu što se zbiva obavešteni i ruski ambasador, kao i ambasador SAD i drugi važni ambasadori.

Na pitanje da li će od Putina tražiti pomoć ruske vojske, kao što je to svojevremeno tražila sirijska vlada, Vučić je istakao da bi voleo da Srbija, uz poštovanje za građane Sirije, bude mirna zemlja, uspešne ekonomije, zemlja budućnosti, a ne da bude pretvorena u pakao.

"Ne bih voleo da se veliki ratni sukobi odigravaju na našoj teritoriji i zato ću dati sve od sebe da se mir sačuva", podvukao je.

Naveo je da nema sumnje da će obavestiti predsednika Rusije o svemu što se zbiva i tražiti njegovu podršku u svim međunarodnim forumima, ali i ukazati na licemerje sa kojim se na dnevnom nivou suočavamo i zatražiti savet od njega.

On je naveo da se postavilo pitanje zašto nije otišao u Njujork i zašto se nije sreo sa Tačijem i postavio pitanje o čemu da razgovara.

"Prvi put se to dešavalo posle hapšenja i prebijanja Marka Đurića, drugi put posle svakodnevnih pretnji ratom. Pitao sam imate li nešto drugo da kažete osim da nam pretite ratom i sukobima", rekao je Vučić.

On je rekao da su i danas samo pretili ratom, a da on ne poziva Srbe da se ujedine protiv Albanaca već da zove Srbe da se ujedine u poštovanju prava i pravde i zaštite srpskog naroda.

"Da se ujedinimo i u borbi za istinu, a ne u borbi protiv nekoga kao što oni traže. O čemu da razgovarate sa onima koju su, kako neki kažu, u stanju da zbog svojih internih političkih razloga, a ja u to ne verujem, dovedu do sukoba dva naroda. Niko na svetu nije toliko neozbiljan da dovede do sukoba dva naroda zbog svojih internih političkih ciljeva, verujem da takva budala na svetu ne postoji", kazao je Vučić.

Ni časa neću časiti da zaštitim srpski narod

Predsednik Srbije poručio je da će Srbija čuvati mir gotovo po svaku cenu, i da tu reč, "gotovo", navodi zbog bezumlja i iracionalnog i neodgovornog ponašanja onih koji misle da mogu da prave generalne probe za progon srpskog naroda na KiM.

"U bilo kojem trenutku da se odluče za provođenje nasilja nad našim narodom - Srbija će pronaći način da svoj narod zaštititi. Ni časa neću časiti" poručio je Vučić.

On je zamolio da se ne dolazi na sever sa dugim cevima, da ne napadaju srpski narod, "i da ne ispituju strpljenje ni srpskog naroda, ni države".

Kako je rekao, međunarodno pravo je na strani Srbije.

Poručio je da neki treba da se podsete i Rezolucije 1244 i Briselskog sporazuma, da pročitaju sve to i da će razumeti dobro sve ono što je večeras govorio.

Šta će Srbi dalje da rade?   

Srbija je danas mirno, staloženo, ali jasno upozorila sve da neće tolerisati nasilje nad Srbima na KIM, rekao je Vučić.

A o tome šta će Srbi dalje raditi, poručio je da mi želimo da se bavimo četvrtom industrijskom revolucijom, inovativnim tehnologijama, da se borimo za napredak naše ekonomije, da otvaramo fabrike, ali nećemo nikome dopustiti da provodi nasilje nad srpskim stanovništvom, ruseći sve sporazume koje smo potpisalo.

"Razgovaraćemo i dalje, ali u kojoj formi i na koji način, videćemo, ali sigurno tako da to donese rezultat, a da provođenje garantuje neko iz međunarodne zajednice", poručio je.

Poručio je i da ćemo se uvek dijalogom i razumom boriti proti bezumlja, nerazumevanja i namere onih koji bi da ratovima, nasiljem i dugim cevima uređuju sadašnjost i budućnost.

"Duge cevi nisu laptopovi, olovke, sveske, ni knjige, i ne vode nas u budućnost, već u tešku prošlost", podvukao je predsednik.

Nije lepota od Boga, nego od Srba

Jeste li čuli nekad da neki predsednik ide na kafu s dugim cevima, komentarisao je Vučić izjave kosovskog predsednika Hašima Tačija o tome kako je išao na izlet na jezero Gazivode.

"Potpuno je, kao, normalno da je predsednik otišao na kafu, prošetao, paradirao malo...skupa ta kafa, jeste čuli da tako ide neki predsednik na kafu?", zapitao je Vučić.

A, kako je primetio, i "impresije" koje je Tači preneo, pogrešne su i, kako je napomenuo, neko bi morao Tačiju da skrene pažnju.

"On je rekao da je uživao u lepoti koja je dar od Boga, ali treba da zna da je jezero veštačko, da ga lepotom nije obdario Bog, nego čovek i da je taj čovek Srbin, jer to su veštačko jezero napravili Srbi", naveo je Vučić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Vučić: O čemu se ovde radi i šta se to na Gazivodama dogodilo

Izvor: Prva.rs, 29.Sep.2018

"Danas je po treći put u poslednjih nekoliko meseci na apsolutno neprimeren i najprovokativniji mogući način prištinskih vlasti ugrožen i napadnut mir i pokušano da se od Srbije dobije odgovor koji bi mogli da iskoriste za dalju satanizaciju naše zemlje, zajedno sa delom međunarodne zajednice",...

Nastavak na Prva.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.