Vučić: Otvoreni Balkan istorijska odluka, penzionerima u februaru po 20.000 dinara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Avg.2021, 20:31

Vučić: Otvoreni Balkan istorijska odluka, penzionerima u februaru po 20.000 dinara

"Otvoreni Balkan" je ideja mira, bezbednosti i stabilnosti, ideja koju smo sami doneli, koja nije nametnuta, koja govori da dobro razumemo šta se dešava oko nas, ali i da nećemo da slušamo i služimo drugima, da ne budemo njihovi pokusni kunići, da u saglasnosti sa svetskim okolnostima radimo ono što je najbolje za naš narod, istakao je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je, za RTS, kazao da se radi o istorijskoj odluci, a da li će zemlje koje u tome >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << učestvuju biti sposobne da je sprovedu, ostaje da se vidi.

"Nadam se da ćemo uspeti u tome. Nadam se da ćemo imati toliko strasti i uverenja u sprovođenju koliko imam ja. Mnogo ima da se uradi za godinu i po dana. Morate da idete ne samo na usaglašavanje PDV sistema, mora se ići na razmenu informacija, da bi kamioni i putnici mogli da prolaze bez granica, da se urade carinski propisi. Ima milion stvari da uradite i to naše administracije moraju da urade, da bi omogućili ljudima da ne vide granice kada budu putovali u Severnu Makedoniju ili Albaniju", objasnio je on.

Istakao je da od toga imaju ogromne koristi naša preduzeća.

Naveo je, kao primer, da ima 5.300 preduzeća samo iz Srbije koja rade u Severnoj Makedoniji, a broj zainteresovanih je mnogo veći.

Vučić je kazao da su vrata "Otvorenog Balkana" otvorena za sve, ali je dodao "nikoga više ne jurimo".

"Ko god želi, dobrodošao je. Kako će neko u Sarajevu ili Podgorici za godinu i po dana, kada ukinemo granice između nas, objasniti svojim građanima, a oni budu čekali sa kamionom lubenica mnogo sati, i te lubenice više nisu lubenice posle tolikog čekanja", rekao je on.

Vučić je naglasio da je to njihova odluka, i da je, ko želi, dobrodošao, a ko ne želi, ništa od toga.

"Radimo što najbolje možemo za svoj narod i naše zemlje", podvukao je on.

Penzionerima u februaru po 20.000 dinara

Vučić je najavio da će svi penzioneri u Srbiji u februaru naredne godini dobiti po 20.000 dinara od države.

"Uz ono što im sledi sada u septembru - 50 evra, pa u novembru po 30 evra i između 13. i 15. decembra po 20 evra, u februaru naredne godine, najkasnije u martu, svim penzionerima isplatićemo po 20.000 dinara, kao poklon od države", rekao je Vučić.

On je najavio da će početkom sledeće godine uslediti i novo povećanje penzija, sigurno preko pet odsto.

"A, videćemo i dalje sledeće godine, jer želimo da im se odužimo za težak period kroz koji su prolazili i razumeli državu", rekao je Vučić.

FBI nije imala nikakvo učešće u slučaju Belivuk

Vučić je istakao da u slučaju Belivuk nije bilo nikakvog učešća američke FBI i da ta služba nije dostavili bilo kakve podatke u vezi ovog slučaja.

Sve su uradili naši organi, policija i BIA, rekao je Vučić i čestitao im na hrabrosti da tako ozbiljnu istragu sprovedu.

On je čestitao i tužilaštvu i svim tužiocima u Srbiji koji su radili na pisanju optužnice od 322 strane sa svim dokazima, što je, kako je rekao bio izuzetno težak rad.

"Sve što smo uradili sa izuzetkom podrške i zajedničkog rada po pitanju određenih dokaznih predmeta sa evropskim službama, uradili su naši organi. FBI nije uradio ništa", podvukao je Vučić.

FBI nas je obavestio o aplikaciji ANUM koju su oni proizveli i za koju su kriminalci mislili da je sigurna, a u stvari je bila pod kontrolom CIA.

Oni su nas obavestili o tome, ali kada je sve bilo završeno, napomenuo je.

"Ja sam razumeo i gospodina Stefanovića da nije mislio na slučaj Belivuk već da je govorio o aplikaciji Skaj, a za aplikaciju Skaj imali smo tek naknadnu podršku evropskih službi", rekao je Vučić i precizirao da smo za aplikaciju ANUM dobili podršku američkih službi.

On je dodao i da pretpostavlja da je Stefanović možda pogrešio jer su i naši mediji, kako je rekao, pogrešili.

Na samom slučaju Belivuk radile su samo naše službe, istakao je i dodao da želi da se zahvali svim tim junacima, policiji i pripadnicima BIA, koji su uspeli da u stanove i pod automobile članova grupe, Belivuka i Miljkovića, postave prislušne uređaje.

Pokušaćemo da izađemo u susret za ono što je realno

Sastanak Radne grupe za međustranački dijalog bez prisustva stranaca kojem će prisustvovati i predsednik Srbije, biće održan sutra, a Vučić kaže da će čuti primedbe učesnika sastanka i pokušati da se izađe u susret svemu što je realno.

"Čuću primedbe ljudi, pokušaćemo da izađemo u susret oko svega što je realno i ostvarivo", rekao je Vučić.

Reč je, podsetio je Vučić, o dijalogu u kojem učestvuju one stranke koje ne žele prisustvo stranaca, dok onom kojem posreduju evroparlamentarci, dodaje, on kao predsednik ne može da učestvuje, jer to ponižavanje zemlje ne može da dopusti.

Na konstataciju da se čekaju predloži stranih posrednika, Vučić je rekao da je to sasvim u redu, te da će stranka koju vodi u tome učestvovati, ali on kao predsednik ne.

Idem u Vranje 15. do 20. septembra, pregovori sa 4 kompanije

Vučić je najavio da će od 15. do 20. septembra otići u Vranje, da su u toku pregovori sa jednom turskom i čak tri nemačke kompanije koje žele da dođu u Vranje, kao i da će do tada dobiti posao više od 80 odsto radnika Goeksa, koji odlazi iz Srbije, a do Nove godine i gotovo svi ostali radnici Geoksa.

I imaće veće plate nego što su imali u Geoksu, poručio je Vučić.

"Pregovaramo sa jednom turskom i tri nemačke kompanije, neke su fabrike obuće za namensku industriju, a turska je automotiv industrija. Zato nam treba brzo gas od Leskovaca do Vladičinog Hana i Vranja. Gotovo svi će dobiti posao, imaju moju reč i to ćemo da završimo pre Nove godine", naglasio je Vučić.

Kaže da je Srbija pre imala radno intenzivne industrije, od 2012. godine, kako bi se obezbedila zaposlenost ljudima i druga plata u porodici, dok sada imamo kapitalne investicije - za proizvodnju elektromotora, mašine za avione, koriste se najviše tehnologije i savremene industrije.

Vučić ističe da, ipak, nisu bili svi korektni kada su kritikovali investiciju Geoksa koja je dogovorena za vreme prethodne vlasti, pošto bi i on uradio isto - dao bi im subvencije, pošto je u Geoksu radilo 1.200 ljudi u prethodnih osam godina.

Predsednik je naveo da je ova vlast uradila mnogo za Vranje, da u Jumku sada radi 1. 700 radnika, da se oporavlja Vranjska banja, da se subvencionišu vinogradi u Vranju, da su izgrađeni stanovi za pripadnike službi bezbednosti, da će taj grad dobiti novi vodovod i kanalizaciju. ..

"Ceo moj i Anin tim radi na rešavanju pitanja radnika Geoksa i rešićemo i taj problem", poručio je Vučić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.