Vučić: Odluka o neizručenju sramna, protestna nota Francuskoj

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Apr.2017, 13:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Odluka o neizručenju sramna, protestna nota Francuskoj

Vlada smatra da je odluka sramna, skandalozna, protivpravna i apsolutno nepravična, a više od svega politička, rekao je premijer Aleksandar Vučić na pres konferenciji nakon vanredne sednice vlade posvećene odluci francuskog suda i najavio protestnu notu Francuskoj i poziv ambasadoru Srbije na konsultacije.

Vučić kaže da odluku francuskog suda niko normalan ne može da razume, jer nema obrazloženja zašto nije prihvaćen zahtev Srbije za izručenje Ramuša Haradinaja. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

On je zatim naveo četiri tačke obrazloženja odluke suda, pomenuvši kao posebno sporne treću i četvrtu.

Pod tačkom jedan sud je konstatovao da su uslovi za razmatranje osnovnog zahteva za ekstradiciju od 6.1. 2017. ispunjeni, što, kaže, znači da je Srbija dostavila dokumentaciju u skladu sa zahtevom.

U tački dva obrazloženja odbacuje se podnesak od 1. 3. 2017. dostavljen od države podnosioca, iako su, primetio je premijer, na tome oni insistirali da bi moglo da se utvrdi da li imamo nove činjenice, a ne samo one koje su već uzete u razmatranje prilikom presuđivanja Haškog ad hok tribunala.

U tački četiri sud, istakao je Vučić, saopštava da je utvrdio da bi izručenje moglo da ima izuzetno teške posledice po Haradinaja.

"Pa nismo ga zvali na čokolade i bombone, nego da odgovara za zločine", primetio je Vučić.

Vučić: Protestna nota Francuskoj, ambasador pozvan na konsultacije

Srbija će Francuskoj uputiti protestnu notu, najavio je Vučić.

Vučić je rekao da vodi suverenu i nezavisnu zemlju, te da će uputiti najoštriju protestnu notu Francuskoj, jer se radi o najvišim moralnim i pravnim principima i o tome da li neko poštuje suverenu zemlje ili štiti zločince.

Rekao je i da je stupio u kontakt sa ambasadorima više zemalja, te da će se u 16.30 sati čuti sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovim.

Najavio je i da će u narednim danima uputiti pismo i svim članicama UN u kojem će navesti pravna obrazloženja, ali i odgovore na političke odluke.

"U njemu ćemo pokazati koliko je Srbija uložila u očuvanje mira i stabilnosti, kako su neki pokušali da mali narod unize i uruše dostojanstvo i pokažu da nad njima može da se čine zločini i da prođe nekažnjeno", rekao je Vučić.

"Meni je najvažnije da možemo svakog da pogledamo u lice, mi se dičimo time da se protiv takvih ljudi koji siluju žene borimo", rekao je Vučić i istakao da Srbija od svojih odluka i rada svojih tužilačkih organa neće odustati.

Vučić je rekao da su danas pobedili zločinci, a da je obaveza Srbije da zbog ubijenih i žrtava nastavi svoju borbu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.