Vučević potvrdio za RTV: Hakeri zaključali informacioni sistem Novog Sada i traže otkup, ali lični podaci Novosađana bezbedni

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Mar.2020, 14:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučević potvrdio za RTV: Hakeri zaključali informacioni sistem Novog Sada i traže otkup, ali lični podaci Novosađana bezbedni

Najveći hakerski napad na informacioni sistem Grada Novog Sada najverovatnije je izvršen iz inostranstva. Hakeri su zaključali sistem i traže otkup. Lični podaci građana nalaze se na platformi koja nije bila predmet napada, potvrdio je za RTV gradonačelnik Novog Sada.

Lični podaci Novosađana su potpuno zaštićeni, a informacioni sistem gradskih preduzeća i uprave polako vraćamo u normalu, poručuje gradonačelnik Novog Sad Miloš Vučević, dva dana nakon najvećeg softverskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << napada na gradski sistem, koji inače ima jedan od najboljih internacionalnih sistema zaštite.

Gradonačelnik Vučević ocenjuje da je grad "pretrpeo ozbiljan teroristički napad".

Dok zvanični organi ne završe istragu sajber - terorističkog napada na sistem Grada Novi Sad, Vučević ponavlja da deo po deo sistema vraćaju u normalu, a opoziciji poručuje da ovo nije tema za političko lešinarenje.

Saniraju se posledice, od sutra plaćanje računa u "Informatici", do kraja nedelje proradiće video nadzor grada

JKP "Informatika" Novi Sad obaveštava sugrađane da su nadležne službe preduzeća uspele da pokrenu novi sistem i da rade na osposobljavanju gradskih službi. Već od sutra će naplatna mesta JKP "Informatika" Novi Sad nastaviti sa radom i biće moguće plaćati račune objedinjene naplate i vršiti ostale uplate kao i do sada.

"Sa radom nastavlja Uprava za urbanizam i građani će moći da nastave sa procedurama koje su bile u zastoju zbog prekida u radu, a do kraja nedelje će ponovo biti pušten u rad i video nadzor grada Novog Sada", navodi se u saopštenju.

"Ulažu se svi raspoloživi resursi kako JKP "Informatika" Novi Sad tako i grada Novog Sada da se uspostavi kontrola i na ostalim delovima informacionog sistema koji je od juče bio u prekidu zbog velikog hakerskog napada. Očekujemo brzo razrešenje uspostavljanje rada svih službi", zaključuje se u saopštenju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Novi Sad: Deo gradskog sistema nedostupan zbog hakerskog napada

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 03.Mar.2020

Računarska mreža u Skupštini Grada Novog Sada je i fizički isključena jer je informacioni sistem Javnog komunalnog preduzeća "Informatika" koji održava IT sisteme u gradu pod hakerskim napadom, potvrđeno je iz više izvora za Radio Slobodna Evropa (RSE). Deo informacionog sistema tog komunalnog...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Od sutra plaćanje računa u „Informatici“, do kraja nedelje proradiće video nadzor grada

Izvor: NoviSad.com, 03.Mar.2020

JKP „Informatika“ saopštila je danas da su nadležne službe preduzeća uspele da pokrenu novi sistem i da rade na osposobljavanju gradskih službi..

Nastavak na NoviSad.com...

JKP Informatika: Pokrenuli smo sistem nakon hakerskog napada, podaci gradjana nisu ugroženi

Izvor: Beta, 04.Mar.2020, 14:17

Javno komunalno preduzeće Informatika iz Novog Sada saopštila je da od jutros ponovo rade naplatna mesta tog preduzeća, jer je pokrenulo nov informacioni sistem, nakon prekjučerašnjeg hakerskog napada."Od juče radi i Uprava za urbanizam i gradjani su mogli da nastave sa procedurama koje su bile...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.