Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Feb.2024, 02:09

Vremeplov: Rođen car Konstantin I Veliki

Na današnji dan 272. godine rođen je rimski car Konstantin I Veliki, prvi rimski car koji je dozvolio slobodno ispovedanje Hrišćanstva. Konstantin je rođen na tlu sadašnje Srbije u Naisusu (Niš). Carem su ga 306. proglasili rimski legioni u Britaniji, posle čega je u nizu sukoba savladao suparnike i sam zavladao zapadnim delom Rimskog carstva. Od 312. vladao je zajedno sa carem Istočnog Rimskog carstva Valerijem Likinijem, a posle pobede nad njim 324. sam celim Carstvom do smrti. S Likinijem je 313. izdao Milanski edikt o slobodi veroispovesti hrišćana. Na Prvom vaseljenskom saboru u Nikeji 325. pomogao je Crkvi da suzbije arijanizam. Osnivač je Konstantinopolja (Carigrad), nove prestonice carstva.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Na današnji dan sećanje na Konstantina Velikog: Pionir hrišćanstva i vladar Rimskog carstva

Izvor: JuznaSrbija.info, 27.Feb.2024

U antičkom Nišu, tadašnji Nais, gradiću na jugu današnje Srbije, 27. februara 272. godine, rođen je čovek čije će ime ostati urezano u stranice istorije - Flavije Valerije Aurelije Konstantin, poznatiji kao Konstantin Veliki...Danas, na dan njegovog rođenja, sećamo se ovog značajnog vladara,...

Nastavak na JuznaSrbija.info...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.