Vrbas: Voda i kanalizacija skuplji 30 odsto

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Feb.2015, 12:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vrbas: Voda i kanalizacija skuplji 30 odsto

Lokalna samouprava Vrbasa odobrila je JKP "Standard" povećanje cena vode i kanalizacije za 30 odsto počev od februarskih računa. Ovo poskupljenje odnosi se samo na domaćinstva i budžetske korisnike u gradu.

Na adrese potrošača u Vrbasu stići će februarski računi za vodu i kanalizaciju uvećani za 30 odsto. Dosadašnja cena vode za domaćinstva i budžetske korisnike iznosila je 39.70 dinara po metru kubnom, dok će, nakon usklađivanja, ona koštati 51.60 dinara, bez PDV-a.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Za kanalizaciju će Vrbašani, umesto dosadašnjih 19,85 dinara, plaćati 25.80 dinara po kubnom metru, ne uključujući PDV.

Korekcija cena  za korisnike seoskih domaćinstava je izuzeta zbog toga što meštani naseljenih mesta koriste eko česme i zato što je mali broj priključen na kanalizacionu mrežu.

Iz novog cenovnika izostavljena su i pravna lica jer se teži ujednačavanju tarifa za domaćinstva i privredu s obzirom na to da je tarifa za privredu veća nekoliko puta.

"Poslednje usklađivanje cena vode naše preduzeće beleži u avgustu 2012. godine. Prema podacima Poslovnog udruženja komunalnih preduzeća KOMDEL možemo videti da naše preduzeće ima znatno niže cene u odnosu na ostale gradove. Voda u Vrbasu poskupljuje 30 odsto, Novosađani su procentualno isto poskupljenje već  osetili, dok je, na primer, u Paraćinu voda skuplja za devet odsto. Slično je i u drugim gradovima", rekao je direktor JKP "Standard" Radomir Čurović i dodao da je za usklađivanje cena  vode i kanalizacije odgovorno više faktora.

Kako je istakao, pre svega pokrivanje planiranih prihoda, ulaganje u održavanje mreže, rehabilitaciju postojeće infrastrukture, investicije u poboljšanje kvaliteta vode.

U gradu se po domaćinstvu u proseku potroši 15 kubnih metara vode, što će na  mesečnom nivou po novousklađenoj računici iznositi blizu 775.00 dinara.

"Danas se teško šta može kupiti za 50 dinara. Za taj novac domaćinstva u Vrbasu dobijaju hiljadu litara vode iz gradskog vodovoda. Toliko košta i flaša vode u prodavnici ili šolja domaće kafe u kafiću. Da ne spominjem koliki su računi za telefon u odnosu na račune za usluge JKP-a. Ukoliko građani budu racionalnije trošili vodu, usklađivanje cena skoro da neće ni osetiti", kaže Čurović.

Postojeći nivo cena vode i kanalizacije opterećuje prosečan porodični budžet u Srbiji  sa oko 900 dinara mesečno ili svega 1,9 odsto prosečne zarade u državi, podaci su KOMDEL-a.

Po standardima EU granica pristupačnosti za ove komunalne usluge osetno je veća i mogla bi da se kreće čak i do pet procenata mesečnih primanja porodice.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.