Vodostaj Dunava u porastu, saobraćaj kod Novog Sada bez problema

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Okt.2018, 18:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vodostaj Dunava u porastu, saobraćaj kod Novog Sada bez problema

Ovih dana nesvakidašnje slike na Štrandu. Ipak, vodostaj Dunava u blagom porastu, i danas iznosi -3 metra. Prema procenama Republičkog hidrometeorološkog zavoda, očekuje se da se u narednim danima nivo Dunava poveća do 2 i po metra.

Peščani sprudovi polako se povlače, a nivo Dunava viši je za 48 centimetara u odnosu na prethodni dan. Za razliku od Mađarske, gde je zbog izuzetno niskog nivoa reke, rečni saobraćaj potpuno obustavljen, u Novom Sadu do toga nije došlo.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
"I kada je vodostaj bio -13 plovilo se bez problema. Naravno da je bilo otežano, mala je voda, to je 70 centimetara ispod niskog plovidbenog nivoa. Brodovi su ipak plovili između domaćih luka bez problema, tako da je sad još dodatno olakšano nakon ovih 40 centimetara vode što je stiglo", kaže Boris Oreb, šef Lučke kapetanije Novi Sad.

Otežana plovidba zbog niskog vodostaja na sreću nije zadala ozbiljnije ekonomske probleme, a ni vlasnici manjih plovila u pristaništima nisu imali većih poteškoća.

Sličan nivo vodostaja Dunava bio je 2003. i 2011. godine, dok je istorijski minimum Dunava u Novom Sadu zabeležen 1909. godine kada je Dunav bio čak -134 centimetra ispod normalnog nivoa.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.