Vlasništvo ostvareno na osnovu falsifikata

Izvor: Blic, 30.Mar.2009, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlasništvo ostvareno na osnovu falsifikata

SOMBOR - Mali akcionari brodogradilišta „Dunav" iz Bezdana podneli su zahtev Višem trgovinskom sudu u Beogradu da poništi upis akcionarskog društva koje je vlasnik brodogradilišta jer je, kako tvrde, vlasnička transformacija urađena na osnovu falsifikovane odluke Skupštine akcionara. Oni naglašavaju da je reč o krivičnom delu, a u podnetom zahtevu ih podržava i lokalna vlast.

Pokušaj malih akcionara da dokažu da je šest firmi koje su vlasnik 33 odsto kapitala >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << brodogradilišta „Dunav" iz Bezdana udeo u tom preduzeću ostvarilo na osnovu falsifikovane odluke skupštine akcionara traje nekoliko godina. Država koja je sa 30 odsto kapitala najveći pojedinačni vlasnik, svih ovih godina bila je nezainteresovana za dešavanja u brodogradilištu. Pre mesec dana najavila je prodaju svojih akcija na berzi i to po ceni od 600 dinara po akciji, odnosno 3,6 miliona dinara za ceo paket državnih akcija u brodogradilištu. Do te trgovine na berzi nije došlo jer je prodaja otkazana zbog sporova koji postoje u vezi sa vlasničkom transformacijom tog preduzeća koja je obavljena još 2000. godine.

- Imamo pravosnažnu odluku Opštinskog suda u Somboru iz 2006. godine po kojoj su tadašnji direktor i predsednik skupštine akcionara osuđeni na uslovnu kaznu zbog falsifikovanja odluka sa skupštine akcionara od 20. septembra 2000. godine. Skupština nije ni održana, a na osnovu odluka sa te skupštine 33 odsto vlasništva našeg preduzeća dobilo je šest firmi. Međutim Trgovinski sud u Somboru 2007. godine odbija naš zahtev da se oni brišu iz registra akcionara - priča Milan Stojanović, jedan od malih akcionara.

Mali akcionari brodogradilišta sada su dobili i podršku MZ Bezdan i gradske vlasti. Dušan Jović, gradonačelnik Sombora, uputio je predsedniku Višeg trgovinskog suda u Beogradu inicijativu da se hitno reši žalba malih akcionara za poništenje upisa vlasništva koje je zasnovano na krivičnom delu.

Nekada je u „Dunavu" radilo 120 zaposlenih. Akcije sada ima 200 malih akcionara.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.