Veliki uspeh kuvara i ugostitelja Srednje škole Svetozar Miletić

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Apr.2019, 19:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veliki uspeh kuvara i ugostitelja Srednje škole "Svetozar Miletić"

Učenici Srednje škole "Svetozar Miletić" iz Novog Sada, u poslednjih nekoliko nedelja, osvojili su nekoliko medalja, na takmičenjima u Nišu, Vladimircima i u Hrvatskoj. O pripremama, utiscima sa takmičenja i narednim planovima, pričali su i pred našom kamerom.

Za 16. Republičko takmičenje u Nišu, budući ugostiteljski tehničar, Milana Latković, zajedno sa drugarima i nastavnicima, intenzivno se pripremala mesecima, a pobeda joj je otvorila i vrata fakulteta, bez obaveze >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << polaganja prijemnog ispita.

"Bila sam na takmičenju u Nišu, republičko takmičenje, osvojila sam prvo mesto, zlatnu medalju na svečanom ručku ili večeri, banketu. Učenici koji osvoje prvo, drugo ili treće mesto na takmičenju, direktno se upisuju na fakultet, gastronomija ili hotelijerstvo, zavisi šta žele", kaže Milana Latković, učenica četvrtog razreda na smeru ugostiteljski tehničar.

"Mi pripremamo decu čitavo njihovo školovanje. Kompletno četiri godine, oni se od početka do kraja pripremaju za republičko takmičenje. Pripremaju se uopšte za rad u ugostiteljstvu, pripremaju se za život i komunikaciju sa gostima u restoranu i u ugostiteljstvu, za rad u kuhinji, za higijenske standarde vezane za kuhinju, način usluživanja, sam protokol rada u ugostiteljstvu", objašnjava Zoran Okulić, nastavnik praktične nastave iz usluživanja i upravnik školskog restorana "Staro zdanje" Srednje škole "Svetozar Miletić".

Zadiviti zahtevan žiri, nije bilo ništa lakše ni budućim kuvarima, na nedavno održanom takmičenju u Hrvatskoj. Oni su imali zadatak da za 45 minuta pripreme zadata jela, pritom vodeći računa o svakom segmentu rada u kuhinji.

"Profesor mi je predložio da idemo na takmičenje, ja sam pristala. Na takmičenju sam imala 45 minuta da iznesem jelo. Pripremali smo se ovde u školi i zanimljivo je jako iskustvo, samo su sudije prolazile, bilo je malo napeto", priča Ljubica Ilić, učenica trećeg razreda na smeru kuvar.

"Ono što je njima bilo najteže jeste što se to radi otvoreno. Vi uđete u boks, imate jedno 10-ak sudija koji cirkulišu non-stop, gledaju svaki segment vašeg rada. Od tehnike pripremanja, od toga kako ste složili, pripremili namirnice, da li su složene u frižider onako kako treba, kakvo vam je radno mesto", pojašnjava Milan Knežević, nastavnik prakse kuvarstva Srednje škole "Svetozar Miletić".

Svake godine, Srednju školu "Svetozar Miletić" završi oko 60 kulinarskih tehničara i kuvara, a tokom školovanja đaci se uče teškom, odgovornom i dinamičnom poslu u ugostiteljstvu. Za manje od mesec dana, učenici te škole kreću na novo takmičenje u Sloveniju, u kojem će učestvovati njihovi vršnjaci iz svih delova Evrope.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.