Velika sela žele  da postanu opštine

Izvor: Blic, 28.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Velika sela žele da postanu opštine

NOVA PAZOVA, KULA, KIKINDA - Novim zakonom o teritorijalnoj organizaciji predviđeno je da se u Srbiji formira još 15 opština o čemu razmišljanju i nekolike mesne zajednice u Vojvodfini koje dugi niz godina imaju nesuglasice sa matičnim opštinama opre svega zbog načina raspodele novca iz budžeta. U redu onih koji žele da se „otcepe" su Nova Pazova (od stare Pazove), Crvenka i Ruski Krstur (od Kule) i Mokrin (od Kikinde).

U Novoj Pazovi ocenjuju da je konačno došlo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << vreme za ostvarivanje višedecenijske težnje da to kolonističko-prigradsko naselje dobije sopstvenu opštinu, odnosno da se izdvoji iz opštine Stara Pazova.

Srđan Stanković, odbornik G17plus u SO Stara Pazova, najavljuje da će njegova stranka, preko svog poslanika Jaroslava Hrebika iz Stare Pazove, predložiti amandmane u Republičkoj skupštini, koji bi uzeli u obzir i razdvajanje opštine Stara Pazova.

- U Novoj Pazovi za tu ideju su i neka druga mesta naše opštine, jer postoji veliki rivalitet između dva najveća mesta, Stare i Nove Pazove tako da i Staropazovčani žele da Nova Pazova postane opština - kaže Stanković.

On dodaje da je jedan od osnovnih razloga za ovakvim zahtevom nefunkcionalnost postojeće opštine koja broji preko 70.000 stanovnika.

Studija o opštini

Da se u Novoj Pazovi odavno razmišlja na ovu temu potvrđuje i činjenica da je svojevremeno, Savet mesne zajednice, u kome je većinu imala DS uz predlog odluke o uvođenju mesnog samodoprinosa koji je dostavljen svakom domaćinstvu, sačinio i plan razvoja mesta u petogodišnjem periodu do 2010. godine u kojem je kao prioritetan zadatak istaknuta „izrada analitičko studijskog dokumenta o opravdanosti osnivanja opštine Nova Pazova".

- U programu mesnog samodoprinos, stavljena je obaveza da se izradi studija koja će da pokaže kakav je položaj Nove Pazove u opštini Stara Pazova i koja će da pokaže opravdanost tog zahteva za izdvajanje - potvrđuje Boško Stanisavljević (DS), bivši predsednik MZ Nova Pazova za vreme čijeg mandata je i aktuelizovano pitanje stvaranja opštine Nova Pazova.

On tvrdi da do sada ne vidi da je bilo ko povukao bilo kakav potez u tom pravcu, iako je i sam predsednik opštine i čelnik lokalnih radikala Srđi Komazec Novopazovčanin.

Dve prilično velike mesne zajednice u opštini Kula, Crvenka i Ruski Krstur, takođe ne odustaju od ideje da dobiju status opština, uverene da će na taj način značajno popraviti kvalitet života građana. Inicijative su stare nekoliko godina, posebno ona u industrijski razvijenoj Crvenki, a Ruskokrsturčani su obavili i anketiranje građana koje je pokazalo da je ogromana većina stanovnika mesta za ideju da selo sa 5.900 žitelja dobije status opštine.

- Opština treba da postane ne samo Crvenka, već i Ruski Krstur, Sivac, a zatim i sama Kula. Svako mesto koje samostalno izdvaja dovoljno sredstava da bi funkcionisalo, što je kod nas slučaj, treba da dobije ovaj status. Novi predlog zakona predviđa da svako mesto sa više od 10.000 stanovnika ima pravo da ide na referendum sa ovim pitanjem, ali treba dozvoliti i manjim mestima, ako mogu da funkcionišu, kao što je to Ruski Krstur. Opština Kula sa 50.000 stanovnika ne funkcioniše dobro i iz administrativnog centra se ne vidi šta nedostaje ljudima u manjim mestima - kaže Hercen Radonjić, predsednik Saveta MZ Crvenka. On je izračunao da bi budžet opštine Crvenka danas bio u visini pola budžeta opštine Kula, a sada Crvenki pripada znatno manji deo.

- Za svaku dozvolu ili potvrdu treba vam odlazak u Kulu, a tamo niko ne može da ima osećaj koliko je to vama važno. Da bi neko gradio pogon kod nas potrebno je da dobije saglasnot Kule, a u Kuli ga možda neko pošalje na neko drugo mesto i opet gubite - upozorava Radonjić.

On napominje da se Crvenka, sa dosta uspešnim firmama kao što su šećerana ili „Jaffa", trenutno brže i bolje razvija od susedne Kule.

- Pošto država ne može da rešava probleme malih sredina, MZ Ruski Krstur nastoji da promenom statusa obezbedi materijalne uslove za komunalni i ekonomski napredak, kako bi naši mladi građani i dalje ostali da žive u svom mestu - rekao je Nađ.

Rusini igraju na nacionalnu kartu

U Ruskom Krsturu živi oko 5.900 stanovnika, a Rusini čine apsolutnu većinu, sa oko 90 odsto, što je trećina od ukupnog broja Rusina u Vojvodini. Ruski Krstur ispunjava i uslove iz Evropske povelje o lokalnoj samoupravi, među kojima su najznačijniji stepen društveno ekonomske razvijenosti, zaposlenost, proizvodnja i usluge u privatnoj svojini i slično.

- Naše uverenje da će status opštine omogućiti lakše očuvanje nacionalnog identiteta Rusina, usko je vezano za ekonomski razvoj. Jačanje ekonomskog temelja mesta i nove investicije sprečiće iseljavanje stanovnika u razvijenije gradove. Upravo zbog ekonomskih problema koje ćemo lakše rešavati kao opština, mi se poslednjih godina suočavamo sa organizovanim iseljavanjem Rusina u Kanadu, i zato nam je potreban status opštine - kaže Nađ.

Čak i ako to zakonske mogućnosti dozvole u Mesnoj zajednici Mokrin kod Kikinde, ne veruju da će ovo selo sa 6.400 stanovnika dobiti status opštine. Od takve ideje odustali su svi oni koji su je zagovarali pre deset godina, kao npr. stranka LSV, koja je predlagala da Kikinda postane grad sa dve opštine: Kikindom i Mokrinom.

Predsednik MZ u Mokrinu Goran Dumitrov kaže da je veći problem svih sela nedostatak sopstvenog budžeta, nego pravni status. Mokrin nema velike koristi ni od toga što je najveće nalazište nafte i gasa, na čijem području je čak 200 bušotina.

- Ne verujem da će ijedno selo dobiti status opštine. Nama je najveći problem nedostatak seoskog budžeta i odsustvo bilo kakvih nadležnosti seoske uprave. Upravo o tome sam pisao ministru za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milanu Markoviću. Nikakav odgovor nisam dobio, pa stičem utisak da se Zakon o lokalnoj samoupravi koristi u predizborne svrhe. Građani opravdano očekuju da 90 odsto problema reše u Mesnoj zajednici, ali kako kada nemamo dovoljno sredsatva - kaže Dumitrov.

Mokrinu BudŽet vaŽniji od statusa

On navodi da je problem Mokrina specifičan, jer se na području sela nalaze najveća nalazišta nafte i gasa, ali selo od toga nema velike finansijske vajde. Dumitrov kaže da su od 2000. do 2004. od rente dobijali „između ništa i kašičice". Ni pre dve godine nisu dobili ni dinara, a prošle godine je Skupština opštine obezbedila 18.000 miliona dinara, dok 2007. godine MZ nije dobila novac od rente. Dumitrov kaže da mu je predsednik opštine Branislav Blažića obećao pomoć pri izgradnje sportske hale.

- Mokrin je ubedljivo najveće nalazište prirodnog gasa u državi i veliko naftno nalazište. Na našem području je 200 bušotina, od toga čak 36 u baštama i dvorištima meštana. Prema nekim proračunima, selo je zbog toga što rudna renta nije naš prihod oštećeno za 20 miliona dolara. Samo ove godine istraživanja novih nalazišta nafte i gasa, koja su trajala oko tri meseca, obavljena su na 10.000 hektara, a specijalne mašine su prošle kroz 40 kilometara seoskih ulica. Mašine za ispitivanje stvorile su veliku štetu, meštani su prijavili pukotine na oko 200 kuća. Dug prema Mokrinčanima za oštećenja useva još nije u celosti isplaćen, a za oštećenje kuća još niko nije dobio nadoknadu. Štetu na objektima vrlo teško je dokazati, a meštani nemaju novca da pokrenu privatne tužbe.

Ruski Krstur ima elaborat o odvajanju

U Ruskom Krsturu sproveli su anketu među stanovnicima koja je pokazala da više od 80 odsto žitelja ovog mesta podržava inicijativu da MZ postane samostalna opština. Prema rečima predsednika MZ Ruski Krstur Joakima Nađa, izrađen je i elaborat o opravdanosti postupka da Ruski Krstur dobije status opštine.

Gasna stanica na groblju

- Čak na seoskom groblju u Mokrinu postoji gasna stanica i od cevi ne možemo ni grobna mesta da kopamo. U dvorištima nekih meštana naftni tornjevi su i po 20 godina. Imamo divlje deponije naftne isplake, zapuštene i zatrpane kanale za odvod vode. Bojimo se da od privtaizacije NIS-a Mokrin neće imati vajde. Bilo dobro kada bi dobili bar stoti deo onoga što je najavljeno da će dobiti Pančevo - kaže Goran Dumitrov, predsednik MZ u Mokrinu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.