Vek od oslobođenja Kikinde - i danas borba za očuvanje slobode

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Nov.2018, 20:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vek od oslobođenja Kikinde - i danas borba za očuvanje slobode

Povodom stogodišnjice oslobođenja u Prvom svetskom ratu, u Kikindi je održana svečana akademija na kojoj su prisustvovali, pored lokalnih zvaničnika, predsednica Narodne skupštine Republike Srbije, Maja Gojković i predsednik Pokrajinske vlade, Igor Mirović. Prisutnima je poručeno da se tri najvažnija načela i danas sprovode u našoj zemlji, a to su: sloboda, zajedništvo i ravnopravnost.

Velika Kikinda oslobođena je 20. novembra 1918. godine ulaskom Gvozdenog puka ''Knjaz >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Mihajlo'', na čelu sa brigadirom Dragutinom Ristićem. Mnogi Kikinđani dali su život na strani Carske Rusije boreći se u Rumuniji, a veliki deo njih učestvovao je u probijanju Solunskog fronta.

''Mi potomci tih predaka imamo obavezu da razvijamo ovu zemlju vodeći se upravo idealima slobode, nezavisnosti, težeći punoj ravnopravnosti, razvoju i napretku svih naših građana. Srbija nema veći i važniji zadatak od toga'', rekla je Maja Gojković, predsednica Narodne skupštine Republike Srbije.

Sto godina nakon završetka od Prvog svetskog rata, Srbija je zemlja u kojoj se uspešno sprovode tri najvažnija načela, a to su: sloboda, zajedništvo i ravnopravnost.

''Svi koji žive sa nama potpuno su u svemu ravnopravni. Ta tri načela su ona koja su temelje odluka iz 1918. godine trasirala put za naredne decenije i vekove i ja sam duboko ubeđen da ćemo se tih načela držati i u budućnosti'', naglasio je Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade.

Koliko je oslobođenje u Prvom svetskom ratu, toliko je i prisajedinjenje sa Kraljevinom Srbijom jedan od najvažnijih trenutaka u kikindskoj istoriji. Veliku Kikindu predstavljalo je 16 delegata, uglavnom učenih i poštovanih ljudi tog doba.

''Prateći istoriju, čuvajući tradiciju i običaje danas, čitav vek kasnije stojimo slobodno ponosni na postupke naših predaka sa željom da postanemo ponosni potomci slavne prošlosti, ali i oni koji će Kikindu voditi kroz novo vreme razvoja i uspeha negujući slobodarske ideje naših prethodnika i stvarajući bolju budućnost za naše potomke'', rekao je Pavle Markov, gradonačelnik Kikinde.

U čast ulaska Gvozdenog puka ''Knjaz Mihajlo'' u Veliku Kikindu i obraćanja brigadira Dragutina Ristića sa balkona Gradske kuće slobodnim građanima, u holu zgrade otkrivena je spomen ploča posvećena upravo onima koji su za slobodu Srba u Vojvodini položili svoje živote.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Gojković: Jedinstvo nužan preduslov

Izvor: Danas, 20.Nov.2018

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković večeras je na svečanosti povodom oslobađanja Kikinde u Prvom svetskom ratu, izjavila da jedinstvo, pokazano još pre 100 godina i danas predstavlja nužni preduslov ostvarivanja nacionalnih prioriteta Srbije i napretka i razvoja u savremenim okolnostima. Članak...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.