Vandali i mamutima lome noge

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Avg.2008, 04:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vandali i mamutima lome noge

KIKINDA - Nepoznati vandali iskrivili su i polomili prednju desnu nogu na replici mamutice Kike izložene u dvorištu Narodnog muzeja u Kikindi.

U Narodnom muzeju kažu da oštećenje može da se sanira, a za popravku je potrebno desetak dana.

Replika od poliestera visoka 4,7, široka tri i duga sedam metara, od prošle godine nalazi se u dvorištu Narodnog muzeja, dok je originalni skelet u specijalnim vitrinama i u posebnoj prostoriji izložen u muzeju.

Skelet >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << mamuta pronađen je pre 12 godina u glinokopu fabrike „Toza Marković", na dubini od 20 metara prilikom redovne eksploatacije gline.

Kako piše "Blic" stručnjaci Prirodnjačkog muzeja u Beogradu utvrdili su da je u pitanju skelet ženke star oko 500.000 godina.

Fosilni ostatak koji poseduje kikindski Narodni muzej jedinstven je u Evropi, jer je pronađeno čak 93 odsto koštane mase. Nedostaju samo delovi stopala i lopatice i to je veliki presedan, jer su sve kosti u glini nađene netaknute.

Kopija originalnog skeleta mamuta izrađena je u okviru projekta „Kikindski mamut", koji je sa 250.000 evra finansirala Evropska agencija za rekonstrukciju u okviru programa Regionalnog društveno-ekonomskog razvoja. Ženka mamuta tada je dobila zaštićeno ime „Kika".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.