Uz pomoć vežbi moguće korigovati deformitete kod dece

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Maj.2020, 12:52

Uz pomoć vežbi moguće korigovati deformitete kod dece

Višegodišnja merenja posturalnog statusa, držanja tela kod dece pokazuju da oko 60 odsto njih ima barem jedan vid deformiteta, a da samo 10 odsto nema nikakvih poremećaja. U plesnom klubu “Max dance” u Bečeju uveli su novi program koji za cilj ima koriguje ove probleme kod dece.

Deformitete kod dece koji se odnose na nepravilno držanje tela ili deformaciju stopala, moguće je korigovati. Sa tim ciljem, plesni klub"Max dance“ uveo je novi program korektivnih vežbi za >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << decu osnovnoškolskog uzrasta.

Marina Radić, koreograf i trener kaže:

"Program je namenjen deci uzrasta od šest godina pa nadalje. Što su mlađi, deformiteti se lakše mogu ispraviti. Mogu se priključiti i deca sedmog i osmog razreda, jer su oni još u fazi rasta i razvoja."

Da su posturalni poremećaji kod dece u stalnom porastu govori i podatak da je pre desetak godina situacija bila obrnuta – od 30 do 40 odsto dece imalo je neki vid deformiteta, dok je veći broj bio zdrav. Najvažnija je rana i stručna dijagnostika ovog problema.

"Sa nama radi jedna profesorka iz Novog Sada, koja nam pomaže u stručnom delu. Mnoga deca su pogrbljena, krive se, nose teške torbe u školu, oni bi trebalo da dođu da ih pogledamo i damo im smernice i savete. Teži slučajevi mogu da vežbaju kod nas i reše taj problem", ističe ona.

Analize pokazuju da svako peto dete u Srbiji ima neki deformitet kičme. Stručnjaci ističu da korekcija najblažeg oblika deformiteta traje svakodnevno od 2-6 meseci.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.