Uz opravdanu kritiku mora da egzistira i zdrava pohvala

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Maj.2020, 08:20

Uz opravdanu kritiku mora da egzistira i zdrava pohvala

Deca vole kada od vas čuju da su nešto dobro uradila, da su pametna i sposobna.

Ako mislite da ćete ih stalnim kritikama privoleti da budu poslušna, odgovorna i da imaju samopouzdanje, grešite, jer deca vole kada od vas čuju da su nešto dobro uradila, da su pametna i sposobna, tvrdi Džejms Majrus, stručni pedagog iz Bostona.

Njegova teorija je da samo pohvaljeni mališani mogu da budu srećni, a taj osećaj je vrlo važan kao pokretački impuls.

"Deca >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << vole kada ih potapšete po ramenu i kažete im da su tačno uradila domaći zadatak, lepo složila stvari u sobi ili ispala mudra u nekoj konkretnoj situaciji, a ne da štedite reči i trošite ih samo kada bi trebalo da ih izgrdite za nešto. Zapamtite to su mali ljudi koji isto reaguju kao i veliki. Prija im pohvala, ona ih inspiriše i motiviše da budu još bolji", kaže Majrus.

Ali, pedagog naglašava da to ne znači da bi trebalo sasvim da zaboravite na kritiku.

"Svaki put kada je ona opravdana, vi je primenite. Dete mora da zna kada greši ili kada nije dobro, jer ga tako štitite od eventualne razmaženosti i nesposobnosti u životu. Ali ne zaboravite da uz opravdanu kritiku mora da egzistira i zdrava pohvala. Njihov spoj je recept za vaspitanje uspešnog i srećnog čoveka", poručuje stručnjak.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.