Usvojen rebalans budžeta, Pokrajina emituje obveznice za četiri milijarde dinara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Feb.2012, 17:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvojen rebalans budžeta, Pokrajina emituje obveznice za četiri milijarde dinara

NOVI SAD -

Skupština Vojvodine je danas usvojila rebalans pokrajinskog budžeta za 2012. godinu i odluku da Vlada Vojvodine emituje obveznice u vrednosti četiri milijarde dinara radi jačanja finansijskog potencijala Razvojne banke Vojvodine.

Skupština je u objedinjenoj raspravi donela i odluku o prestanku rada Fonda za razvoj Vojvodine koji će se stopiti sa Razvojnom bankom.

Rebalansom budžeta predviđeno je povećanje prihoda u tekućoj godini za 8,5 milijardi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dinara. Od toga bi četiri milijarde bilo obezbeđeno emitovanjem dugoročnih obveznica, a ostatak će biti preneta sredstva kojima raspolaže Fond za razvoj.

Ukupan budžet za 2012. godinu povećan je za 13 odsto i iznosi oko 73,7 milijardi dinara. Budžetski suficit iznosi oko 2,7 milijarde dinara, koje će Pokrajina koristiti za kupovinu akcija Razvojne banke.

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić rekao je novinarima uoči sednice da je od republičkog premijera Mirka Cvetkovića dobio obećanje da će i Vlada Srbije pomoći rad Razvojne banke sa nekoliko milijardi dinara, ali će ona ostati u većinskom vlasništvu Pokrajine.

Kako je predviđeno, rok otplate obveznica je do deset godina, sa periodom mirovanja od dve godine, a datum emitovanja odrediće Vlada Vojvodine u zavisnosti od procene javnog interesa Pokrajine.

Prema danas usvojenoj odluci, menadžmentu Fonda za razvoj mandat će prestati 31. decembra 2012. godine, kada će fond i formalno prestati da postoji.

Fond će do tada nastaviti da radi na naplati potraživanja, a sva prikupljena sredstva biće preneta u budžet pokrajine. Na kraju 2010. iznos kapitala Fonda je iznosio 64,3 miliona evra.

Fond za razvoj osnovan je 2002. godine i imao je najpovoljnije kamatne stope za korisnike. Do sada je Fond objavio 50 konkursa.

Prema najavama Bojana Pajtića, deo zaposlenih u Fondu za razvoj preći će u Razvojnu banku Vojvodine.

Pajtić: Izmirićemo dugovanja Fonda za kapitalna ulaganja

Pajtić je izjavio da će sa pristiglih 1,7 milijardi dinara iz republičkog budžeta, pokrajina izmiriti gotova sva dugovanja, koje pokrajinski Fond za kapitalna ulaganja ima prema izvođačima radova.

"Na osnovu dogovora sa premijerom Mirkom Cvetkovićem, u petak je u pokrajinski budžet pristiglo još 1,7 milijardi dinara, što će biti dovoljno za izmirivanje gotovo svih potraživanja izvođača radova", rekao je Pajtić.

Napominjući da "republička vlada izvršava svoja obećanja", on je istakao da bi u pokrajinski budžet trebalo da pristigne još oko 2,3 milijarde dinara za kapitalna ulaganja u pokrajini, od kojih će najveći deo biti namenjen novim projektima.

Poslanici opozicije kritikovali su predloge Vlade Vojvodine i ocenili da je veoma loše da se Pokrajina dodatno zadužuje pred izbore, jer je pitanje kako će u uslovima finansijske krize sredstva biti vraćena.

Ilić: Očajnički pokušaj spašavanja banke

Stapanje pokrajinskog Fonda za razvoj Vojvodine sa Razvojnom bankom Vojvodine predstavlja očajnički pokušaj vlasti da se spase banka koja funkcioniše po političkom, a ne prema komercijalnom principu, izjavio je danas poslanik Demokratske stranke Srbije (DSS) u vojvođanskoj skupštini Borko Ilić.

Zbog takvog načina funkcionisanja Razvojna banka je u problemima i "zato ovaj pokušaj da se spase jedna takva banka neće imati uspeha", rekao je Ilić novinarima uoči sednice pokrajinskog parlamenta i dodao da je sve to što se događalo oko Razvojne banke "još obavijeno velom tajne i dok se ne razreše svi sudski procesi, koji traju, nećemo imati konačan odgovor kako se sve to izdešavalo".

Ilić je ocenio da je dobro to što je pokrajinska vlast prihvatila ranije stavove opozicije o tome da ne bi trebalo da postoje te dve slične finansijske institucije, ali je "loše to što se mesec dana pred izbore država, odnosno u ovom slučaju pokrajina, dodatno zadužuje za četiri milijarde dinara".

"Ključno je pitanje kako će ti krediti biti vraćeni kad sve više preduzeća ne radi i sve više ljudi ostaje bez posla", istakao je poslanik DSS.

Mirčić: Ukidanje Fonda za razvoj je katastrofalna odluka

Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke (SRS) u Skupštini Vojvodine Milorad Mirčić izjavio je danas da je ``odluka o ukidanju pokrajinskog Fonda za razvoj katastrofalna`` i dodao da svuda u svetu postoje razvojni fondovi iz kojih se po povoljnim uslovima podstiče privreda.

„U fondu su mnogo povoljniji uslovi za kreditiranje privrede i pospešivanje ukupnog razvoja nego preko banke, bez obzira na to kako se ona zove“, rekao je Mirčić novinarima u Skupštini Vojvodine.

SRS insistira na tome da se iz Razvojne banke daju korisnicima sredstva pod istim ili povoljnijim uslovima nego što je bilo preko Fonda za razvoj jer jedino jeftinim kreditima mogu da se pokrenu naša privrede i naročito poljoprivreda, rekao je Mirčić.

Predlog da se raspravlja o prodaji NIS-a odbijen 29. put

Poslanici Skupštine Vojvodine danas su 29. put odbili da se u dnevni red zasedanja uvrsti predlog Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) o obeštećenju Vojvodine od prodaje Naftne industrije Srbije (NIS).

Potpredsednica Skupštine Vojvodine Maja Sedlarević rekla je da je neophodno da Pokrajina bude obeštećena zbog "sramne prodaje najvećeg dobra Vojvodine, jer je 90 odsto kapitala NIS-a u Vojvodini i čine ga ulaganja građana u izgradnju nekadašnjeg Naftagasa".

"Knjigovodstvena vrednost NIS-a u momentu prodaje iznosila je 1,4 milijarde dolara, ukupne naftne rezerve u tom momentu vredele su oko sedam milijardi dolara, a NIS je prodat za 400 miliona evra, što je vrednost godišnje eksploatacije nafte i gasa na teritoriji Vojvodine", rekla je ona.

Sedlarević je kritikovala predsednika Vlade Vojvodine Bojana Pajtića, što je pre tri i po godine obećao da će vladine stručne službe i nadležni sekretarijati izaći sa mišljenjem o prodaji NIS-a pred Skupštinu Vojvodine, ali se to do danas nije dogodilo.

"Pretpostavljam da je ovo poslednji put da podnosimo ovu inicijativu. Kad-tad Pokrajina će morati da se izjasni o sramnoj prodaji NIS-a, ali LSV neće biti sramota zbog toga, jer smo se jedini u ovoj Skupštini sve vreme zalagali da istina izađe na videlo", rekla je Maja Sedlarević.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.