Ustavne promene donose jednaku primenu zakona za sve

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Sep.2017, 11:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ustavne promene donose jednaku primenu zakona za sve

Ministarstvo pravde očekuje da će promene Ustava doneti Srbiji jednaku primenu zakona za sve građane, efikasnu pravdu, a kod sudija sa druge strane, kvalitete stručnosti, nepristrasnosti, marljivosti i odgovornosti, izjavio je danas pomoćnik ministra pravde Čedomir Backović.

"Pravda je jednaka za sve i mi u Ministarstvu pravde očekujemo da će promene Ustava činiti kompaktan sklad u ostvarenju ciljeva koje sam naveo, to je ono što mi očekujemo", rekao je Backović uoči >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Okruglog stola na temu izmena Ustava Srbije u delu koji se odnosi na pravosuđe.

Backović ima velika očekivanja od današnje rasprave i ističe da "nema šta da se krije" i da je "ultimativni sudija i autoritet Venecijanska komisija".

"Očekujem nešto što bih nazvao "bogatstvom različitosti" mišljenja, interesa, različitih frustracija, različitih stepena stručnosti i to je u stvari suština demokratije. Drago mi je da polako stasavamo kao demokratsko društvo i ono što se danas dešava deo je toga", smatra pomoćnik ministra.

Kako dodaje, bogatstvo različitosti je i u samim predlozima, te da je Ministarstvu pravde izuzetno olakšan posao, a da će, pored okruglih stolova, javne rasprave o izmenama Ustava - svakako biti.

"Javne rasprave o izmeni Ustava naravno da će biti, ne vidim razloga da se ovo tumači kao neko isključenje javne rasprave. Naprotiv, cilj je da se razbukta javna rasprava", kaže Backović.

Kada su rokovi u pitanju, kako je rekao, optimista je i trudiće se da se dostignu, ali ako ne, onda će se kasniti, "nije ni prvi, ni poslednji put".

Direktor Komiteta pravnika za ljudska prava Jukom Milan Antonijević očekuje da se pošalju poruke da je civilnom društvu i građanima neophodno da vide nacrt Ustava koji je izradila vlada, kako će glasiti pojedine odredbe i da li će biti nekih jasnih pomaka.

"Govorim o izboru sudija, o onim pitanjima koja zaista interesuje građane, kako će se ostvariti nezavisnost sudstva kroz izmene tog ustavnog akta", rekao je Antonijević za Tanjug.

Kada se pogleda Ustav iz 2006. godine, kaže Antonijević, jasno je da je on nužno morao da se menja i da to nije pitanje evropskih integracija, već pitanje toga da je taj dokument i kada je izrađivan nije bio dovoljno konzistentan, bilo je dovoljno zamerki na njegov tekst.

"Šteta što nismo imali javnu raspravu pre donošenja tog Ustava i to je nešto što sada želimo da izbegnemo, da vidimo javnu raspravu, predloge vlade i da o njima raspravlja i struka i civilno društvo i svi oni koji su imali uvida u sprovođenje Ustava, ne samo u oblasti pravosuđa, nego i u brojnim drugim oblastima", rekao je Antonijević.

Šefica pregovaračkog tima sa EU Tanja Miščević kaže da je taj okrugli sto u kontekstu vladavine prava u EU, koji se, ocenjuje, ne odnosi samo na kontekst izmene Ustava, već na postizanje principa nezavisnog i profesionalnog pravosuđa.

"To je ne samo zbog EU, jedan od segmenata za koji duboko verujem da svi imamo zajednički interes da postignemo. Naravno da imamo različite ideje, naravno da vidimo različite načine na koje to postižemo, ali jedan od načina koji smo predvideli poglavljem 23 jeste upravo izmena ustavnih rešenja, odnosno onoga što imamo iz 2006. godine. Razgovor o metodi razgovora važan je deo razgovora i tome se unapred radujem", rekla je Miščević.

Okrugli sto na temu izmena Ustava Srbije u delu koji se odnosi na pravosuđe organizuje Ministarstvo pravde i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Ustavne promene donose jednaku primenu zakona za sve

Izvor: RTV Pink, 07.Sep.2017

Ministarstvo pravde očekuje da će promene Ustava doneti Srbiji jednaku primenu zakona za sve građane, efikasnu pravdu, a kod sudija sa druge strane, kvalitete stručnosti, nepristrasnosti, marljivosti i odgovornosti, izjavio je danas pomoćnik ministra pravde Čedomir Backović.

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.