Umreženi prekršajni sudovi u Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Jan.2016, 19:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umreženi prekršajni sudovi u Srbiji

Elektronski sistem rada postaje sve prisutnija pojava u Srbiji, a nizu ustanova koje rade na taj način rad priključilo se početkom godine i Ministarstvo pravde projektom SIPRES - Sistem prekršajnih sudova. Tako su sva 64 suda u zemlji umrežena što će u mnogome ubrzati njihov rad, a sprečiće se i moguće zlouptrebe.

Papiri, koverte, pa i poštanske usluge biće svedene na minimum u daljem radu Prekršajnih sudova, a kako najavljuju predmeti se više neće zaboravljati u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << fiokama.

Pojedini postupci i prepiska između sudova neće trajati kao nekada i po nekoliko meseci. Sada su informacije dostupne i lako se mogu razmenjivatim jer su Prekršajni sudovi sada međusobno povezani.

Sa efikanijim radom sudova dolazi se i do zaključka da će građani biti prinuđeni da se odgovornije ponašaju prema svojim obavezama prema državi, a shodno tome uvedeni su nešto ranije Prekršajni nalog kroz plaćanje 50 odsto kazne, kao i Sporazum o priznavanju prekršaja.

"Po novom Zakonu postoje registri plaćenih i neplaćenih kazni, a zašto je to bitno. Zato što izmenama Zakona vi možete da odete u SUP da podignete dokument, ali službenica će vam reći da nije u mogućnosti da vam izda taj dokument, jer vi niste ispunili obaveze prema državi - niste platili kaznu", kaže Kamenko Kozarski, predsednik Prekršajnog suda u Novom Sadu.

U radu novosadskog Prekršajnog suda koji obuhvata odeljenja i u Titelu, Beočinu i Vrbasu najviše se obradi prekršaja iz oblasti saobraćaja, oko 60 odsto, a narušavanje javnog reda i mira oko 20 odsto.

Projekat "Sistem prekršajnih sudova" i nekoliko prethodnih projekata finansijski je pomogao USAID – Američka egencija za međunarodni razvoj, koja poslednjih 15 godina podstiče efikasnije upravljanje u Srbiji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.