Umesto javne rasprave izliv nezadovoljstva

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Dec.2014, 16:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umesto javne rasprave izliv nezadovoljstva

U Narodnoj biblioteci Srbije danas je održana javna rasprava o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama zakona o kulturi kojoj su prisustvovali brojni kulturni radnici iz svih oblasti stvaralaštva.

Opšti utisak prisutnih je da ceo događaj nije ni bio rasprava već tribina na kojoj su se govornici smenjivali iznoseći svoje mišljenje i nezadovoljstvo predloženim izmenama i dopunama zakona o kulturi.

Učesnici su se složili da je prvo neophodno napraviti "krovni" zakon, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << a zatim razlagati na segmente i razrađivati ga, a ne da se od detalja ide ka suštini.

Predsednik Udruženja dramskih umetnika Voja Brajović podsetio je predstavnike Ministarstva kulture da su oni službenici kulturnih radnika "koji pokušavaju da vam pomognu da svoj posao dobro uradite".

On je konstatovao da posao Ministarstva nije lak, pošto treba da naprave zakon o kulturi koji je u skladu sa ostalim zakonima.

Brajović je izazvao aplauz pošto je spomenuo da se ne spominje očuvanje jezika i pisma.

"To je naše oružje, hajde da ga iskoristimo", istakao je on.

U Nacrtu zakona o kulturi izbrisan je pojam kinematografija i umesto njega je uveden pojam audio-vizuelna delatnost i tim povodom je direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović pitao ko je došao na ideju da se to uradi, podsetivši na značaj i uspehe filmske umetnosti kod nas.

On, ali i ostali učesnici, su ukazali da se Zakon u kulturi razlikuje od Zakona o kulturnim dobrima i da je to prvo što treba usaglasiti.

Prisutni su izneli svoj primedbe što se ceo događaj nije snimao, niti beležio, a za veoma kratko vreme sala Narodne biblioteke je bila upola prazna.

Sekretar Ministarstva kulture i informisanja Igor Jovičić istakao je da svi zainteresovani svoje predloge, sugestije i mišljenja mogu poslati na i-mejl koji se nalazi na strani: http://www.kultura.gov.rs/cyr/dokumenti/javne-rasprave/javna-rasprava-o-nacrtu-zakona-o-izmenama-i-dopunama-zakona-o-kulturi.

Javna raspravu o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama zakona o kulturi počela je 24. novembra i trajaće do 15. decembra i bila je održana Novom Sadu 26. novembra i Nišu 28. novembra.

Po okončanju javne rasprave Ministarstvo kultura i informisanja sačiniće verziju Nacrta zakona o izmenama i dopunama zakona o kulturi koju će uputiti resornim ministarstvima na mišljenje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Javna rasprava protekla bez rasprave

Izvor: Politika, 03.Dec.2014

Na skupu u Narodnoj biblioteci, održanom povodom izmena Zakona o kulturi istaknuto je da je neverovatno da Srbija nema strategiju o kulturi, a pogubno je što se zakoni ne poštuju..Brojni umetnici, predstavnici umetničkih i stručnih udruženja, direktori i pravnici institucija kulture imali su juče...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.